Πανάκριβα τα σπίτια στις ΗΠΑ

0
3

Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, παρά το γεγονός πως η ισχυρή ζήτηση και η έλλειψη κατοικιών έχει κρατήσει συνολικά σε ιστορικά ψηλά τις τιμές συνεισφέροντας στη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά.

Οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν κατά 18,8% σε ετήσια βάση, ήτοι λίγο κάτω από το 19% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Corelogic Case-Shiller index.Όμως η ανοδική τάση των τιμών συντηρείται για έναν ακόμη μήνα, με αποτέλεσμα αναλυτές του κλάδου να διστάζουν να μιλήσουν για ταχεία εκτόνωση των πιέσεων στην αγορά ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εν λόγω αύξηση των τιμών κατά 18,8% το Νοέμβριο ήταν η έκτη μεγαλύτερη για τον δείκτη Case-Shiller εδώ και τουλάχιστον 34 χρόνια! Είναι δε, ακόμη πιο εντυπωσιακό πως οι πέντε υψηλότερες αυξήσεις για το δείκτη έχουν αντιστοίχως καταγραφεί το αντίστοιχο τελευταίο πεντάμηνο.

Ο μέσος όρος τιμών στις δέκα κυριότερες αμερικανικές πόλεις σημείωσε αύξηση κατά 16,8%, ήτοι δηλαδή και πάλι λίγο χαμηλότερα από την αύξηση ύψους 17,2% τον Οκτώβριο, ενώ ο μέσος όρος είκοσι πόλεων αυξήθηκε κατά 18,3% σε σχέση με 18,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η ισχυρή ζήτηση και η φτηνή δανειοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας έφερε μια έκρηξη στην αγορά κατοικίας, με τις τιμές να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και τους κτηματομεσίτες να κάνουν λόγο για πραγματική μάχη προσφορών ανάμεσα στους επίδοξους αγοραστές. Όμως, αναλυτές του κλάδου ελπίζουν πως η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να καταλαγιάσει σταδιακά το ράλι στην αγορά ακινήτων, πιθανότατα κατά το δεύτερο μισό του έτους.