Πανάκριβο παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα και τον Ιανουάριο

0
3

«Τσουχτεροί» θα παραμείνουν και τον Ιανουάριο οι λογαριασμοί του ρεύματος που θα λάβουν οι καταναλωτές. Μοναδική «γραμμή άμυνας» παραμένει ο περιορισμός της κατανάλωσης, που μέσα στον χειμώνα δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.

Σήμερα η τιμή χονδρική του ρεύματος στην κεντρική Ευρώπη κινείται στα επίπεδα των 240 έως 260 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία με 267,18 ευρώ/MWh.

Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 240,3 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με χθες.

Είναι προφανές ότι όσο η παραγωγικότητα επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται και οι τιμές διαμορφώνονται αντίστοιχα σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι συνολικά ο μέσος όρος του Ιανουαρίου κινείται ανοδικά και στη χώρα μας φτάνει τα 196,19 ευρώ/MWh, όταν την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν χαμηλότερα στα 175 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και από τα 102 ευρώ/MWh, χθες έπεσε στα 83 ευρώ/MWh.

Τι σημαίνουν αυτά για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιανουαρίου

Με το μέσο όρο της τιμής χονδρικής στα 196,19 ευρώ/MWh, η τιμή λιανικής που προκύπτει για ένα μέσο οικιακό λογαριασμό ρεύματος είναι στα 26 σεντς/KWh.

Η τιμή αυτή παραμένει χαμηλότερη τόσο από το Νοέμβριο όσο και από το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο με μέση τιμή χονδρικής στα 228,87 ευρώ/MWh η τιμή λιανικής κυμάνθηκε στα 30 σεντς/KWh.

Τέλος το Δεκέμβριο με τη μέση τιμή χονδρικής στα 235,38 ευρώ/MWh, η τιμή λιανικής ξεπέρασε τα 31 σεντς/KWh, τιμή η οποία είναι και η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και η οποία θα φανεί στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν τα νοικοκυριά το επόμενο διάστημα.