Πολωνία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου στο 5,7% η ανάπτυξη το 2021

0
3

Η πολωνική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το προηγούμενο έτος, με ποσοστό 5,7%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, καθώς ανέκαμψε από την πανδημία.

Οι οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ανάκαμψη που βίωσαν το 2021, με βασική κινητήρια δύναμη τη ζήτηση των καταναλωτών, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αυτά που πλήττουν την εφοδιαστική αλυσίδα και που επηρεάζουν την βιομηχανική παραγωγή στο β΄ μισό του προηγουμένου έτους.

Με τον πληθωρισμό στην περιοχή να βρίσκεται σε πολυετή υψηλά, οι κεντρικές τράπεζες όπως αυτή της Πολωνίας, έχουν επίσης στραφεί σε αυξήσεις επιτοκίων.

Τα στοιχεία της Πολωνίας, τα πρώτα μέχρι στιγμής από την περιοχή, έδειξαν ότι η εγχώρια ζήτηση ήταν ισχυρή το 2021, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για αύξηση των επιτοκίων.

«Ξέρουμε ότι η οικονομία έκλεισε πέρυσι με πολύ υψηλό ρυθμό», τόνισε επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank Slaski.

«Έχουμε μια έκρηξη κατανάλωσης και αυτό, από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, ασκεί πιέσεις στο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής να αυστηριοποιήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική» κατέληξε.

Τα στοιχεία για το 2021 ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 5,5% και ήταν τα υψηλότερα από το 2007, που το ΑΕΠ είχε αυξηθεί 6,7%.
Η οικονομία συρρικνώθηκε 2,5% το 2020.