ΡΑΕ: «Καίνε» οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα παρά την έκτακτη επιδότηση

Αναλυτικά στοιχεία από όλους τους προμηθευτές ρεύματος σε σχέση με το εάν έχει μεταφερθεί σωστά το ποσό της επιδότησης που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, έχει ζητήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θ. Δαγούμας.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα με αφορμή την επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και προκειμένου να υπάρξει σε μεγαλύτερο βάθος κατανόηση της αγοράς, έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία για κάθε μία παροχή από τις περίπου 7 εκατομμύρια ενεργές παροχές στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται έλεγχοι σε προμηθευτές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μετακυληθεί στο σύνολό του το όφελος της επιδότησης από τα μέτρα της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι δεν ισχύουν οι αιτιάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι η ελληνική αγορά είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα βάσει των στοιχείων του α' εξαμήνου του 2021 η Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Το κόστος πριν την κρίση για την Ελλάδα ήταν κοντά ή κάτω από τον ΜΟ της Ε.Ε. στα 70 ευρώ/MWh όταν στην Γερμανία είναι στα 300 ευρώ/MWh  και σε πολλές άλλες χώρες κόντα στα 200 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν που εμφανίζουν την Ελλάδα υψηλότερα ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι αυτά δεν περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και άρα δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ παραδέχθηκε ότι στην ελληνική αγορά είναι υψηλό το ποσοστό της συσχέτισης της χονδρεμπορικής αγοράς με τις λιανικές τιμές (65 με 70%), γεγονός που αποδίδεται στο ότι δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα διμερείς συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρυθμιστικές δράσεις και αλλαγές στο μοντέλο της αγοράς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Δαγούμας εκτίμησε ότι δύσκολα ο ευρωπαίος ρυθμιστής ACER θα αποδεχθεί να υπάρξουν αλλαγές.

Επίσης ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι σε διάστημα περίπου 2 μηνών από σήμερα θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι πρότυποι λογαριασμοί ρεύματος στους οποίους ο καταναλωτής θα μπορεί να πληροφορηθεί αναλυτικά για το προσφερόμενο τιμολόγιο του προμηθευτή, εάν είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και ποια είναι τα όρια της διακύμανσης εάν υπάρχουν.

Στο πλαίσιο τέλος της εποπτείας της αγοράς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 5 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ έχουν δρομολογηθεί κλήσεις σε ακρόαση ακόμη 12 προμηθευτών για οφειλές του 2021.