Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο

0
3

Για τους φόρους, τους μισθούς και τις ανατιμήσεις μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι «το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Σχετικά με τις μειώσεις φόρων, ανέφερε ότι θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ακόμη, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από τον μήνα Μάρτιο για να διευκολυνθούν οι λογιστές δημιουργώντας τις προϋποθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις.

Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυε την τελευταία δεκαετία.

«Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», είπε. Επίσης, θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στο φόρο ακίνητης περιουσίας.