Στον «αέρα» 350 εργαζόμενοι του Hilton Athens

Να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους στο εμβληματικό Hilton Athens που κλείνει για τρία χρόνια προκειμένου να ανακαινισθεί ζητούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, που διαπιστώνουν ότι με τις επιλογές της διοίκησης κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας.

Οι 350 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο έχουν κατά μέσο όρο 18 χρόνια υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση, είναι μέσης ηλικίας 45-55 ετών με οικογένειες και παιδιά και βλέπουν τις ζωές τους να καταρρέουν με μια απόφαση που θα έπρεπε να είναι πηγή αισιοδοξίας κι όχι απελπισίας.

Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να ξαναπιάσουν δουλειά μόλις ανοίξει και πάλι το ξενοδοχείο, εάν και εφόσον το επιθυμούν και δεν έχουν κάνει χρήση των κινήτρων εθελουσίας εξόδου που δίνει η επιχείρηση.

Στο μεταξύ επιδιώκουν ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο με την εταιρεία ώστε να βρεθεί σημείο σύγκλισης και να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές με γνώμονα τους νόμους, το συμφέρον των εργαζομένων και τις επιχειρηματικές επιλογές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δίνει κίνητρα εθελουσίας εξόδου, που περιλαμβάνουν βεβαίως πλήρεις αποζημιώσεις αλλά και επιπλέον ποσά. Μέχρι στιγμής όμως από τους 350 τη συγκεκριμένη επιλογή αποδέχονται μόλις 18 εργαζόμενοι. Οι πλειονότητα επιθυμεί την εργασία από το οικονομικό κίνητρο.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να διαβουλεύονται ώστε να βρεθεί ικανοποιητική λύση για όλους.

Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση μετά την οποία εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σύμφωνα την ουσία των αποφάσεων της Γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή την προσπάθεια της ιδιοκτήτριας εταιρείας «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ» να προχωρήσει ουσιαστικά σε ομαδικές απολύσεις εξαγοράζοντας την συναίνεση την συναίνεση των εργαζομένων στην οριστική απόλυση τους.

Σημειώνεται ότι η «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ» του ομίλου ΤΕΜΕΣ , συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου , ουδέποτε διαπραγματεύτηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου ως όφειλε αντιθέτως υπό μορφή τελεσιγράφου έδωσε 2 επιλογές στους εργαζόμενους, οι οποίες έχουν ως κοινή συνισταμένη την απόλυση χωρίς να διασφαλίζονται πουθενά οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των 350 ανθρώπων που εργάζονται στο ξενοδοχείο, για το διάστημα που το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό λόγω ανακαίνισης αλλά και μετά όταν θα επαναλειτουργήσει .

«Στην Αθήνα σήμερα 14 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00  εντός του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ (Βας. Σοφίας 46) Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου εργαζομένων ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ  με θέματα :

1. Απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας απο τις 10 πμ – έως τις 2 μ.μ την  Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 με τα εξής αιτήματα

· Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την εκλεγμένη διαπραγματευτική επιτροπή  που αποφάσισε ομόφωνα η σημερινή Γενική Συνέλευση. Η οποία θα ξεκινήσει Διαπραγμάτευση με την ΙΟΝΙΚΗ σε σχέση με το κλείσιμο και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

· Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος όλων των εργαζόμενων για όσο διαρκεί η ανακαίνιση αλλά και μετά ώστε αν οι εργαζόμενοι το επιθυμούν να διατηρήσουν την παρούσα σχέση εργασίας τους και να συνεχίσουν την δουλειά τους μόλις ανοίξει το ξενοδοχείο.

2. Απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας από 12.00 π.μ εως 16.00 μ.μ, και κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022».