Βρετανία: Περισσότερες από 440.000 μικρές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο λόγω καθυστερήσεων πληρωμών

0
4

Περισσότερες από 440.000 μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεωκοπίας λόγω καθυστερήσεων πληρωμών. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων (FSB), η οποία ζητά επείγουσα παρέμβαση της κυβέρνησης για να βελτιώσει τους όρους πληρωμών.

Σχεδόν το ένα τρίτο των μικρών επιχειρήσεων (30%) που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι παρατηρεί καθυστερήσεις στις πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο, με τουλάχιστον το 8% να δηλώνει ότι εξαιτίας αυτού απειλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για χρόνια το πρόβλημα των καθυστερήσεων πληρωμών –συχνά από μεγάλες εταιρείες- ταλαιπωρεί τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αναγκασμένες να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, τους μισθούς και άλλους λογαριασμούς εγκαίρως, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στο να πληρωθούν οι ίδιες.

Η FSB ανέφερε ότι περισσότερες από 400.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την έναρξη της πανδημίας και ότι άλλες τόσες απειλούνται τώρα λόγω των γενικευμένων καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό και πριν από την πανδημία, όμως τώρα επιδεινώθηκε, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάικ Τσέρι, σύμφωνα με τον οποίο οι μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 13 εκατομμύρια εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνουν μάχες σε πολλές μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των νέων τελωνειακών ελέγχων στις εισαγωγές από την ΕΕ και της κρίσης στο κόστος ενέργειας.

Η FSB έχει υποστηρίξει ότι κάθε μεγάλη επιχείρηση και κυβερνητικός οργανισμός θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον κώδικα άμεσης πληρωμής, υποστηρίζοντας ότι οι όροι πληρωμής 30 ημερών θα πρέπει να είναι ο κανόνας για όσους εφαρμόζουν κριτήρια ESG, ζητώντας κάθε μεγάλη εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει έναν μη εκτελεστικό διευθυντή στο συμβούλιο της με άμεση ευθύνη για την κουλτούρα πληρωμών