Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 1,91%

Με πτώση 1,91% έκλεισε, την Παρασκευή, η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, επηρεαζόμενη από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, διατηρεί όμως το θετικό πρόσημο από τις αρχές του νέου έτους. Ισχυρό στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η μετοχή της Εθνικής. με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται κόντρα στην πτωτική πορεία της αγοράς.

Οι διεθνείς αγορές υποχώρησαν, εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της FED. Τα διεθνή χρηματιστήρια βρέθηκαν να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα με φόντο την ιστορική στροφή της Fed η οποία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προχωρώντας τους επόμενους μήνες σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Την ακραία μεταβλητότητα τροφοδοτούν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία.

Πάντως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Citi, η Goldman και η JPMorgan εκτιμούν ότι η υποχώρηση των μετοχών αποτελεί ευκαιρία για αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 924,42 μονάδες, έναντι 942,46 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 1,91%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 3,48%.

Τεχνικά η υποχώρηση της αγοράς κάτω από τη στήριξη των 930 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη στήριξη των 900 μονάδων και χαμηλότερα στις 880 μονάδες. Αντιθέτως αντιστάσεις εντοπίζονται στις 960 και υψηλότερα στις 980 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1,75% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει κέρδη 4,13%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 0,46% και από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 3,79%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,65%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 14,42%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 415,233 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,047 εκατ. ευρώ, από 74,354 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή υποχώρησε κατά 1,173 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 68,414 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του νέου έτους είναι αυξημένη κατά 2,322 δισ. ευρώ.