Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού

0
2

Υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το πληθωρισμό το Δεκέμβριο, που επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των αναλυτών, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) εκτοξεύτηκε στο 7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα του από τον Ιούνιο του 1982.

H εξέλιξη αυτή ενισχύσει τις πιέσεις που δέχεται η Federal Reserve να περιορίσει πιο γρήγορα τα μέτρα νομισματικής στήριξης και να αλλάξει ρότα.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βασης και διαμορφώθηκε στο 1,72% στις 08:40  ώρα ΕΤ. Λιγότερο από μια μονάδα βάσης υποχώρησε και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου και διαμορφώθηκε στο 2,064%.

Σε μηνιαία βάση η αύξηση για τον δείκτη CPI ανήλθε στο 0,5%.Το Νοέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί στο 6,8% σε ετήσια βάση και είχε σημειώσει αύξηση κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.

Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους ανέμεναν πράγματι εκτόξευση του τιμάριθμού λιανικής στο 7% σε ετήσια βάση, αλλά ανέμεναν ελαφρά μικρότερη αύξηση κατά 0,4% σε μηνιαία βάση σε σχέση με το Νοέμβριο.

Εξαιρώντας τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση, σημαιώνοντας σημαντική αύξηση από το 4,9% του περασμένου μήνα, ενώ η αύξηση του σε μηνιαία βάση ανήλθε σε 0,6% σε μηνιαία βάση.

Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους ανέμεναν το δείκτη στο 5,4% σε ετήσια βάση και περίμεναν άνοδο 0,5% σε μηνιαία βάση.

Το άλμα του πληθωρισμού μπορεί να αποτιμηθεί στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε το 2021 περίπου στο 1,5% και έχει κερδίσει περισσότερες από 20 μονάδες βάσης τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.

Την Τρίτη, ο Τζερόμ Πάουελ, κατά την πρώτη κατάθεση του στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επικύρωση της δεύτερης θητείας του, δήλωσε ότι η Federal Reserve θα είναι έτοιμη να κινηθεί πιο επιθετικά εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει τάσεις υποχώρησης.

«Εάν δούμε τον πληθωρισμό να επιμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πιο πολύ από ότι περιμένουμε κι αν χρειαστεί να αυξήσουμε περισσότερες φορές τα επιτόκια, θα το κάνουμε» διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ο κ. Πάουελ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».