Αίρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης των τραπεζών η ΕΚΤ

Έξι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ο τραπεζικός τομέας συνολικά ανταπεξήλθε καλά στην πανδημία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά την ετήσια αξιολόγηση που έκανε για το 2021.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την άρση στο τέλος του 2022 των μέτρων κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών που ισχύουν από το 2020 λόγω της πανδημίας.

Η ΕΚΤ δεν κατονόμασε τις έξι τράπεζες, τα κεφαλαιακά επίπεδα των οποίων ήταν χαμηλότερα από τις συνολικές εποπτικές απαιτήσεις στο τέλος του τρίτου τριμήνου, αλλά ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας Αντρέα Ενρία δήλωσε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των τραπεζών κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Είμαστε γενικά ικανοποιημένοι με τον τρόπο που οι τράπεζες έχουν λειτουργήσει έως τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε ο Ενρία, προσθέτοντας:

«Οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν συνείδηση των πιθανών συνεπειών για τους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν ειδικότερα τα πλαίσια ελέγχου του κινδύνου και διακυβέρνησής τους», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι βαθμολογίες των τραπεζών στην αξιολόγηση που έκανε ήταν «γενικά σταθερές, με σημαντικά ιδρύματα να διατηρούν ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και θέσεις ρευστότητας» καθώς και ότι οι περισσότερες τράπεζες υπερβαίνουν τις απαιτήσεις που έχουν ορισθεί για αυτές.

Ο Ενρία είπε επίσης ότι η δυνατότητα των τραπεζών να χρησιμοποιούν μέρος των κεφαλαιακών μαξιλαριών τους, που θεσπίστηκε μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020, θα αρθεί στο τέλος του έτους, όπως αναμενόταν ευρύτερα.