Αχτσιόγλου: Είναι «λουδοβικισμός» η αντίληψη ότι «μια λαϊκή οικογένεια σήμερα δεν έχει αυτοκίνητο και τρώει φασόλια»

Σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις δηλώσεις του σχετικά με τη μη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

«Ο κ. Σκυλακάκης συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλλει τον κόσμο» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον Σκάι και στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» και συνέχισε λέγοντας ότι «ας βγει να πει στον κόσμο ότι δεν μειώνει το φόρο στη βενζίνη γιατί οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο».

«Το αδιανόητο», όπως είπε, «όμως είναι ότι σήμερα έφτασε στο σημείο να μιλήσει και για το επίπεδο των τιμών στα όσπρια, ότι δεν έχει αυξηθεί πολύ! Αν θεωρεί ότι μια λαϊκή οικογένεια σήμερα δεν έχει αυτοκίνητο και τρώει φασόλια, είναι μια αντίληψη που αντιστοιχεί στην περίοδο της κατοχής. Είναι λουδοβικισμός!», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου και σχολίασε ότι «δεν μπορεί να πείσει ούτε τον κ. Σταικούρα που τον άδειασε».

Η τομεάρχης Οικονομικών επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία ζητώντας μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Είναι αδιανόητο να μην το γνωρίζει αυτό ο κ. Σκυλακάκης», πρόσθεσε.

«Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την ελάφρυνση που θα είχε ένα νοικοκυριό αν μειώνονταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα», εκτίμησε η ίδια, ενώ σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο η κ. Αχτσιόγλου τόνισε:

«Το θέμα είναι ποιες προτεραιότητες θέτεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει το φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, να μειώσει το φόρο σε ανώτερες περιουσίες όσον αφορά τις γονικές παροχές».

Για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την πίεση του τεράστιου κύματος αυξήσεων η Έ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Και αυτό είναι είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, όπως είπε.

«Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί κοστίζει 140 εκατ. Αλήθεια. Την ίδια ώρα όμως προχώρησε σε μείωση στο φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου και στις γονικές παροχές για υψηλές περιουσίες. Μειώσεις που αφορούν ανώτατα εισοδήματα. Ξέρετε πόσο κόστιζε αυτό; 360 εκατομμύρια. Βρήκε 360 εκατομμύρια για να μειώσει φόρους σε ελάχιστους αλλά δεν βρήκε για να μειώσει το ΦΠΑ στο ψωμί», σημείωσε.

Τέλος, η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το εκρηκτικό κύμα της ακρίβειας δημιουργεί πολύ μεγάλη οργή και αγανάκτηση στον κόσμο. «Είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να μείνει αυτή η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να διαχειριστεί κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», κατέληξε.