Διοικητής Τράπεζας Ρωσίας: Οι συνθήκες για τη ρωσική οικονομία «έχουν αλλάξει δραματικά» – Ουρές στα ΑΤΜ

0
3

Η Ρωσίδα διοικητής της Τράπεζας της Ρωσία Ελβίρα Ναμπιουλίνα απέφυγε έντεχνα να κάνει την παραμικρή αναφορά στις ίδιες τις οικονομικές κυρώσεις, πόσο μάλλον στον πόλεμο. Όμως, παραδέχτηκε πως οι συνθήκες για τη ρωσική οικονομία «έχουν αλλάξει δραματικά», ξεκαθαρίζοντας πως η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό εργαλείο έχει στα χέρια της με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί την «άκρως ανώμαλη κατάσταση» που υπάρχει. Μια δήλωση με την οποία προανήγγειλε και άλλα μέτρα άμεσα.

Το πρώτο άμεσο βήμα ήταν ο υπερδιπλασιασμός των επιτοκίων, που κρίθηκε αναγκαίος για να αντισταθμιστεί η δραστική αύξηση των κινδύνων υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος, που ήδη σήμερα απώλεσε 20% της αξίας του, περιορίζοντας παράλληλα και τις επιλογές της τράπεζας να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα της σε χρυσό και συνάλλαγμα.

«Έπρεπε να αυξήσουμε τα επιτόκια για να αποζημιώσουμε τους πολίτες από τους αυξημένους πληθωριστικούς κινδύνους» σχολίασε. Αν και η κίνηση αυτή δεν φάνηκε να σταθεροποιεί το ρούβλι με φόντο των καταιγισμό των τιμωρητικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσίδα διοικητής επιβεβαίωσε πως η κεντρική τράπεζα είχε ήδη πουλήσει 1 δισ. δολάρια την περασμένη Πέμπτη για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα και είχε προχωρήσει σε μια επιπλέον «μικρή παρέμβαση», την Παρασκευή. Όμως, υποστήριξε πως σήμερα δεν έγινε καμία παρέμβαση λόγω των νέων περιορισμών που είχαν δρομολογηθεί.

Παραδέχτηκε επίσης πως η υψηλή ζήτηση για ρευστό, με τους πανικόβλητους πολίτες να κάνουν ουρές στα ATMs δημιούργησαν ένα δομικό έλλειμμα ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο. Όμως, επεσήμανε πως η κεντρική τράπεζα θα στηρίξει όλες τις τράπεζες με κάθε δυνατό μέσο και με τη μέγιστη ευελιξία. «Τα μέτρα που ήδη λάβαμε αναλογούν σε μια αύξηση κεφαλαίου για τις τράπεζες ύψους 900 δισ. ρουβλίων» τόνισε.

Αναφορικά με τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο μερικός αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT περιορίστηκε μόνο να δηλώσει πως το εγχώριο σύστημα που έχει δημιουργηθεί, το FMS, θα υιοθετηθεί εντός της Ρωσίας για να αντικαταστήσει το SWIFT, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι θα γίνει με τις όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό.

Παράλληλα, καθησύχασε τους πολίτες πως οι πιστωτικές και χρεωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αν και επίσης δεν εξήγησε πως θα γίνει αυτό πρακτικά.

Τέλος απευθυνόμενη προς τις ίδιες τις εμπορικές τράπεζες της Ρωσίας, υποστήριξε πως παρά την κάθετη αύξηση των επιτοκίων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξήσουν το κόστος αποπληρωμής των δανείων.