ΔΝΤ: Η πανδημία παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

0
2

Η πανδημία της Covid-19 παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, ανέφερε την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να αυξηθεί ο εμβολιασμός και να ενισχυθούν οι άμυνες κατά του νέου κορωνοϊού, εξηγώντας ότι με τέτοιες ενέργειες – σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων που εξετάζεται ή έχει ήδη ανακοινωθεί από Κεντρικές Τράπεζες – θα βοηθούσαν να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστούν οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η πολιτική για την πανδημία είναι οικονομική πολιτική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει και φέτος η Covid και οι αναταραχές που προκαλεί», είπε.

Η Γκεοργκίεβα παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αποδείχτηκε «σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα» απ’ όσο αναμενόταν αρχικά και ότι οι οικονομολόγοι είχαν υποτιμήσει τον αντίκτυπο της καθυστερημένης κατανάλωσης και των κλιματικών σοκ στις τιμές των τροφίμων.

Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι σε 86 χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού δεν έχει φτάσει ακόμη τον στόχο του 40% του πληθυσμού. Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος καταγράφονται ποσοστά εμβολιασμού μόλις 5%, ενώ στις πλούσιες φτάνουν το 70%. «Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; Επειδή αυτό που κάνουμε είναι να συντηρούμε ένα πεδίο ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων παραλλαγών της Covid», είπε στο φόρουμ που οργάνωσε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.