ΕΚΤ: Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων οι αναλυτές

0
2

Δεδομένη και συγκεκριμένα αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο θεωρούν οικονομολόγοι χρηματοπιστωτικών οίκων, από την Goldman Sachs Group Inc. μέχρι την Deutsche Bank AG, την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά τη χθεσινή μεταστροφή της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε μια αύξηση επιτοκίων φέτος, κάνοντας στροφή 180 μοιρών μετά από μήνες, όταν αντίθετα με τις προσδοκίες των επενδυτών έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 0,25% τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, που θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2014. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,5%, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011

Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα σήμαινε ακόμη συντομότερο τέλος της αγοράς ομολόγων από ό,τι έχει προγραμματιστεί για την ώρα, με τους αναλυτές της Goldman και της Deutsche Bank να το τοποθετούν χρονικά στον Ιούνιο, ενώ η Commerzbank στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επίσημα, η ΕΚΤ διατήρησε χθες αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την πανδημία μόνο σταδιακά. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγορές.

Λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από 0,25% σε 0,50% με πέντε ψήφους υπέρ από τα εννέα μέλη. Εάν υπήρχε θετική ψήφος ενός ακόμη μέλους από αυτά τα εννιά τα επιτόκια θα είχαν φτάσει το 0,75% αφού τα υπόλοιπα τέσσερα ήθελαν αύξηση κατά 0,50% και όχι κατά 0,25%. Σήμα για μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων έχει δώσει από το Μάρτιο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ επανέλαβαν χθες ότι θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την αγορά ομολόγων το 2022 και ότι τερματίσουν πλήρως τις αγορές αυτές πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια.