Επανέναρξη πλειστηριασμών και κατασχέσεων ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου

0
4

Η επανέναρξη των πλειστηριασμών αλλά και των κατασχέσεων των ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου, είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει, έπειτα από μια διετία που εξαιτίας της πανδημικής κρίσης είχε ουσιαστικά παγώσει.  Έτσι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα με στόχο να εισρεύσουν χρήματα στο Δημόσιο.

Στο μεταξύ, ηενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων αναμένεται να κινητοποιήσει και τους οφειλέτες της πανδημίας προκειμένου να εντάξουν τα χρέη τους στην ειδική ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Άλλωστε τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σταδιακή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη νέα ρύθμιση που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν οι περίπου  820.000 φορολογουμένοι που επλήγησαν οικονομικά στο διάστημα της πανδημίας και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 43.000, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι θα έκαναν χρήση της ευεργετικής ρύθμισης περισσότεροι από 150.000 υπόχρεοι.

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει πολλές εκπτώσεις, και το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα περικοπή στο επιστρεπτέο τμήμα και όσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί θα πρέπει να το πράξουν έως τις 31 Μαρτίου, κερδίζοντας την επιπλέον έκπτωση 15%, ή σε 60 άτοκες δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Εκκρεμεί βέβαια  η έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η ΑΑΔΕ να προσδιορίσει το οφειλόμενο ποσό για κάθε επιχείρηση και επιτηδευματία που συμμετείχε στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όσοι δεν αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα του κρατικού δανείου θα ενταχθούν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών, με τη φορολογική διοίκηση να λαμβάνει μέτρα εναντίον τους. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο θα λάβουν ειδοποίηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στην περίπτωση που την αγνοήσουν θα λάβουν ειδοποίηση για τη λήψη μέτρων σε βάρος τους κι εν συνεχεία η εφορία θα προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών που γίνονται απροειδοποίητα.

Από τη λίστα των ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου, που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ενδιαφέρον έχουν οι εξής περιπτώσεις:

• Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.

• Μεζονέτα 374 τ.μ. σε οικόπεδο 1.200 τμ. στη Ν. Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 507.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου.

• Κατοικία 124,86 τ.μ. σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 365.000 ευρώ, με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου.

Τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 111 δισ. Οι απλήρωτοι φόροι του 2021 έφθασαν στο ποσό των 5,79 δισ., ενώ χρέη προς την εφορία έχουν 3.996.871 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Αναγκαστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε 1.332.050 οφειλέτες.