Επιδοτήσεις στην ενέργεια: Στα 39 ευρώ για τα νοικοκυριά – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

0
3

Νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε διαθέσει 1,7 δις. ευρώ για μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έλαβε τέτοια μέτρα προστασίας ανάλογα με τον πληθυσμό και τα ενεργειακά μεγέθη», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Τιμολόγια ενέργειας

Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια, ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε πως η επιδότηση θα ισχύει για όλες τις κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος και εμβαδού. Η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 39 ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα λάβουν μέση μηνιαία ενίσχυση ύψους 51 ευρώ.

  • Στην κατανάλωση ρεύματος για τις πρώτες 150 KWh, η στήριξη θα διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση περιορίζεται στα 110 €/MWh από 120 ευρώ/KWh τον Ιανουάριο.
  • Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ (από 180 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, συμβεβλημένες σε πάροχο με κυμαινόμενα τιμολόγια, αυτές θα επιδοτηθούν εκτός απροόπτου με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, προβλέπεται επιδότηση λογαριασμού 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές. Η ΔΕΠΑ θα προσφέρει 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλη την μηνιαία κατανάλωση.

Ο Υπουργός Ενέργειας, ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου.

Το συνολικό ποσό φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων και το υπερπλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα: