Επίκειται το τέλος εκατοντάδων μισθώσεων αεροσκαφών σε ρωσικές εταιρείες

0
2

Εταιρείες λίζινγκ στον κλάδο των αερομεταφορών πρόκειται να τερματίσουν εκατοντάδες μισθώσεις αεροσκαφών σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μετά την επιβολή κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, που απαιτούν την ακύρωση των συμβάσεων.

Η AerCap Holdings, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης στον κόσμο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τη μίσθωση αεροσκαφών σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, ενώ η BOC Aviation ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες από τις μισθώσεις της στη Ρωσία θα πρέπει τώρα να τερματιστούν έως τις 28 Μαρτίου.

Η Ρωσία, από τη μεριά της, έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι θα απαντήσει στις κυρώσεις αυτές που στοχεύουν τη βιομηχανία των αερομεταφορών της.

Στα777 τα μισθωμένα τα αεροπλάνα

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν συνολικά 980 επιβατικά αεροπλάνα σε υπηρεσία, εκ των οποίων τα 777 είναι μισθωμένα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Cirium.

Από αυτά, τα δύο τρίτα, ή 515 αεροσκάφη τζετ, εκτιμώμενης αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, νοικιάζονται από ξένες εταιρείες του κλάδου που εδρεύουν κυρίως στην Ιρλανδία.

Η AerCap, η οποία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία με 152 αεροπλάνα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων IBA, δήλωσε ότι από την καθαρή λογιστική αξία, το 5% του στόλου της είχε μισθωθεί στη Ρωσία έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στους Ρώσους πελάτες της περιλαμβάνονται η Aeroflot, η S7 Airlines, η Rossiya, η Azur Air και η Ural Airlines, όπως δείχνει η ιστοσελίδα της, με αεροσκάφη αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών υπηρεσιών ACC Aviation.

Η Avolon, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης στον κόσμο, έχει λιγότερα από 20 αεροπλάνα στη Ρωσία και ένα ή δύο στην Ουκρανία από έναν συνολικό στόλο με περισσότερα από 550 αεροσκάφη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Domhnal Slattery στο Reuters.

Η BOC έχει 18 αεροπλάνα ή το 4,5% του ιδιόκτητου στόλου της, στη Ρωσία, και πιο συγκεκριμένα, στη θυγατρική τής Aeroflot, Pobeda, καθώς και στις Ural Airlines, S7 Airlines και AirBridgeCargo Airlines. Διαθέτει επίσης ένα αεροσκάφος του στόλου της, με μίσθωση στη Rossiya Airlines.

Η Dubai Aerospace Enterprise (DAE) έχει τουλάχιστον πελάτες τρεις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Aeroflot, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.