Επιταχύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

0
4

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα καθώς περιορίστηκαν τα προβλήματα συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αν και η βελτίωση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα κράτη-μέλη και τα εργοστάσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών, στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 58,0 τον Δεκέμβριο. Η τιμή ήταν κάτω από την αρχική εκτίμηση για 59,0 μονάδες αλλά άνετα πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στις 55,4 από τις 53,8 μονάδες.

«Οι εταιρίες μεταποίησης στην ευρωζώνη φαίνεται να αντέχουν την καταιγίδα της Όμικρον καλύτερα από τα προηγούμενα κύματα της Covid-19 έως τώρα, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τη μεγαλύτερη παραγωγή και τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στα βιβλία παραγγελιών για τέσσερις μήνες τον Ιανουάριο», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.