Ευνοούνται τα ομόλογα από την κρίση στην Ουκρανία

0
4

Νευρικότητα επικρατεί από το πρωί στις αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, μια μέρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη φάση αυτή στο εύρος των κυρώσεων που θα αποφασίσει να επιβάλλει στη Ρωσία η ΕΕ, οι οποίες θα δώσουν και τον τόνο των επιπτώσεων στο αμιγώς οικονομικό πεδίο.

Πάντως το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να ευνοεί τα ομόλογα γεγονός που αντανακλάται στην μικρή υποχώρηση των αποδόσεων τους. Και τούτο διότι σε περιόδους κρίσεως όπου επικρατεί έντονη αστάθεια και αβεβαιότητα, οι επενδυτές στρέφονται σ’ ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως τα κρατικά ομόλογα.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, παρατηρήθηκε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 203 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,57% από 2,60% χθες, έναντι 0,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,31%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1346 δολ από το επίπεδο των 1,131 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1342 δολ.