Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε θετικό έδαφος κινούνται οι μετοχές στο άνοιγμα

Συγκρατημένη άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών εν μέσω ελπίδων για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αν και η αύξηση του πληθωρισμού περιόριζε τα κέρδη του βρετανικού δείκτη των blue-chips.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ύστερα από άλμα κατά 1,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση όταν η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι κάποια από τα στρατεύματά της επιστρέφουν στη βάση τους από περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα σε μια προφανή αποκλιμάκωση.

Ωστόσο, διατηρούνται οι ανησυχίες καθώς το Κίεβο φάνηκε να κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα τους δεν είχε επιβεβαιώσει τις αναφορές για απόσυρση στρατευμάτων.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ήταν αμετάβλητος αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 30 ετών τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη, ενισχυόμενες κατά 1,1%.