Η «άλλη άποψη» για το τυπογραφείο του ΥΠΟΙΚ

0
3

«Μια σοβαρή δράση που έχει αυτό το καιρό η Δ/νσή μας, πέραν των myauto -mycar , my anarrotikes , support.gov.gr, είναι και η μεταφορά της εκτυπωτικής Μονάδας του ΥΨηΔ, απο τη Τατοίου στο κτίριο της ΓΓΠΣΔΔ , με άμεσα οφέλη ετησίως μόνο από ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα προβαίνουμε και στον εκσυγχρονισμό της».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε απάντησή του στο δημοσίευμα του zougla.gr και τις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. με εκτίμηση Μάκης  Παράσχος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Λειτουργίας Οριζόντιων Συστημάτων, Εκτυπώσεων Λειτουργικής Υποστήριξης και Υποστήριξης Χρηστών – Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης

Και συνεχίζει παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την άποψη της διοίκησης για τη σκοπιμότητα της μεταφορά του Τυπογραφείου και της εκποίησης όσων μηχανών θεωρούνται μη λειτουργικές ή αντιοικονομικές:

«Η πρώην εκτυπωτική μονάδα του Υπουργείου Οικονομικών (Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών Δημοσίου (Υ.Ε.Ε.Α.Δ.)  δημιουργήθηκε με στόχο την εκτύπωση όλων των φορολογικών και τελωνειακών εντύπων, τα οποία, στα μέσα της δεκαετίας του 2001-2010, υπερέβαιναν ετησίως τα 200 εκατομμύρια σελίδες.

Η μονάδα σήμερα ανήκει στη ΓΓΠΣΔΔ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Κατά το παρελθόν πραγματοποιούνταν πλήθος εκτυπώσεων πολλών ειδών εντύπων, όπως φορολογικών εντύπων, φακέλων, επιστολών, εκθέσεων, σημάτων αυτοκινήτων, λαϊκών λαχείων, τελωνειακών εντύπων, αφισών κ.α.  Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εντύπων (φορολογικές δηλώσεις, εκκαθαριστικά, σήματα τελών κυκλοφορίας κλπ) στη συνέχεια μετεκτυπώνονταν με προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων στις αντίστοιχες εκτυπωτικές εγκαταστάσεις της ΓΓΠΣΔΔ , που λειτουργούσαν στο κτίριο της ΓΓΠΣΔΔ  στο Μοσχάτο (Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης).

Από το 2007, οπότε και άρχισε η μαζική εφαρμογή του TAXISnet, έως σήμερα, έχει ηλεκτρονικοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών, με αποτέλεσμα η παραγωγή εντύπων να έχει μειωθεί στο 2% της μέγιστης ετήσιας παραγωγής. Η μόνη σταθερή και διαρκής ανάγκη εκτυπωτικής εργασίας, που υφίσταται σήμερα για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, είναι αυτή που αφορά στις ταινίες καπνού, η οποία ανατέθηκε το 2016, στην Εκτυπωτική Μονάδα της Τράπεζας της Ελλάδας. Άλλα είδη εκτυπώσεων που υφίστανται ακόμα είναι ορισμένα φορολογικά έντυπα και κάποιοι φάκελοι.

Δεδομένης της παλαιότητας του εξοπλισμού καθόσον ο κύριος όγκος του εξοπλισμού αποκτήθηκε στη δεκαετία 1980-1990, θεωρείται παλαιότερης τεχνολογίας και με πολύ μικρή αξία μετά τις αποσβέσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω βασικά θεμελιώδη ερωτήματα, όπως αυτά προέκυψαν από παρουσιάσεις και συναντήσεις των οκτώ μεγαλύτερων αντιπροσωπειών μηχανημάτων στη χώρα μας:
1.  Το κόστος  συντήρησης αυτού του εξοπλισμού για τα επόμενα   χρόνια ?
2.  Το κόστος μεταφοράς του και τυχόν  αναβάθμισή του ?
3. Το κόστος αντικατάστασης με καινούργιο  σύγχρονο εξοπλισμό ?
4. αν αξίζει η επένδυση  σε μια παλιά τεχνολογία ειδικά σε ένα χώρο με αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη ?
 Και επειδή η  απάντηση στα τρία πρώτα ερωτήματα σχετίζεται με την ηθική και την διαφάνεια και η  απάντηση στην 4η ερώτηση σχετίζεται με το όραμα που έχει κάθε οργανισμός κρίθηκε  απαραίτητος ο σχεδιασμός εκσυγχρονισμού της Εκτυπωτικής Μονάδας της ΓΓΠΣΔΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αρχές του 2019, έχει εκπονηθεί και υλοποιείται, πλάνο ανάπτυξης της Εκτυπωτικής Μονάδας, το οποίο περιλαμβάνει μεταφορά της στο ισόγειο του κτιρίου της ΓΓΠΣΔΔ στο Μοσχάτο (Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης), όπου και στο παρελθόν λειτουργούσε αντίστοιχη μονάδα, με πλήρη εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της.

Επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί τεχνική έκθεση στατικής επάρκειας του κτιρίου της ΓΓΠΣΔΔ στο Μοσχάτο καθώς και μελέτη κόστους-οφέλους, η οποία μετά από στάθμιση του συνόλου των συμφερόντων κατέληξε ότι η βέλτιστη λύση είναι η μετεγκατάσταση της εκτυπωτικής μονάδας, στο πλαίσιο της οποίας ένα σημαντικό μέρος του υφιστάμενου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού θα μεταφερθεί από τις μισθωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις επί της οδούΤατοΐου 96 στις Αχαρνές στο κτίριο της ΓΓΠΣΔΔ επί της οδού Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης στο Μοσχάτο). Ένα από αυτά είναι η παρακάτω διπλωτική μηχανή:


 
Μέρος δε του εξοπλισμού που συνεχίζει να είναι λειτουργικό, αλλά δεν καλύπτει κάποια πάγια ανάγκη, θα  παραχωρηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνικό Τυπογραφείο, Βουλή των Ελλήνων, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, Ελληνική Αστυνομία, Τυπογραφείο Ελληνικού Στρατού, Υπηρεσία Αεροπορικών Εκδόσεων και Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία ολοκληρωμένη μετεκτυπωτική μονάδα που αποκτήθηκε το έτος 2008 εκτύπωσε μόνο τρία αντίτυπα βιβλίων για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και εκ τότε βρίσκεται σε αχρησία. Κατόπιν τούτου, διατέθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο στο οποίο εκτιμάται ότι θα εκδίδονται πάνω από 150-200 βιβλία κατ’ έτος.

Επίσης, με τις εκτυπωτικές μονάδες των ανωτέρω φορέων θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, που προβλέπει, στα πλαίσια διενέργειας εκτυπωτικών εργασιών, τη συνδρομή και τη συμβολή εκάστου φορέα ανάλογα με τις εκτυπωτικές δυνατότητές του. Πρόκειται για ένα δίκτυο μεταξύ των στελεχών των φορέων οι οποίοι είναι οι μόνοι που διαθέτουν  εκτυπωτικές μονάδες  μεγάλης εμβέλειας στην επικράτεια και στόχο έχουν την ανάπτυξη δημιουργικής και στενής συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών, μέσω κοινών δράσεων που θα αποφέρουν οφέλη  όχι μόνο για τα συμβαλλόμενα μέρη αλλά και για οποιαδήποτε υπηρεσία της Δημόσιας Διοίκησης που θα απευθυνθεί στους εν λόγω φορείς, προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι συντονισμένες ενέργειες δικτύωσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διοργάνωση συσκέψεων (ή / και τηλεδιασκέψεων) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων καθώς και αμοιβαίες επισκέψεις στελεχών για τη μετάδοση / διάχυση της τεχνογνωσίας.

Η διαμόρφωση στρατηγικής κοινών ή και συμπληρωματικών δράσεων εντός  πλαισίου συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης  έχει κεντρικό άξονα την ανάπτυξη συνεργιών με όσους φορείς  διαθέτουν συναφείς ή συμπληρωματικές εκτυπωτικές δυνατότητες προς τη διασφάλιση της αρχής της χρηστής διακυβέρνησης, η οποία επιτάσσει την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων προς την κατεύθυνση της αποδοτικότερης  χρήσης των πόρων, χαρακτηρίζεται από αυστηρό έλεγχο που συμβάλλει στη βελτίωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση της λογοδοσίας.

Είναι, επομένως, πρόδηλο ότι ουδεμία ανάθεση έγινε έως τώρα σε εξωτερικό ανάδοχο για εκτυπώσεις/μετεκτυπώσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Α.Α.Δ.Ε., εφόσον κάτι τέτοιο θα  αντέκειτο στις αρχές που διέπουν και το μνημόνιο συνεργασίας.

Ο εκσυγχρονισμός της εκτυπωτικής μονάδας  πραγματοποιείται μέσω της προμήθειας νέων εκτυπωτικών και μετεκτυπωτικών μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της νέας μονάδας. Πριν  υποβληθούν τα σχετικά  αιτήματα για την προμήθεια μηχανημάτων μέσω της διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού προηγήθηκε  ανοιχτή Δημόσια Διαβούλευση, με σκοπό τη συλλογή εποικοδομητικών παρατηρήσεων και σχολίων επί των τεχνικών απαιτήσεων και προϋποθέσεων, προκειμένου να προσδιοριστούν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι πλέον σύγχρονες  τεχνικές προδιαγραφές για το έργο «Προμήθεια άνυδρης εκτυπωτικής μηχανής και μετεκτυπωτικών μηχανών».

Τα σχετικά μηχανήματα είναι σύγχρονα και διαθέτουν τη δυνατότητα παραγωγής έντυπου υλικού με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Επιπλέον, σημαντική παράμετρος είναι ότι έχει επιλεχθεί τεχνολογία της άνυδρης εκτύπωσης, με την εφαρμογή της οποίας η ανάλωση των υγρών μελανιών και η παραγωγή υγρών λυμάτων θα είναι μηδενική.

Επισημαίνεται ότι η έγκριση της ανάληψης υποχρέωσης δέσμευσης πίστωσης συνολικού ύψους 902.720,00 ευρώ, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης κατά τα οικονομικά έτη 2022, 2024, 2025, 2026 & 2027, σε βάρος των πιστώσεων του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορά στην προμήθεια άνυδρης εκτυπωτικής μηχανής και μετεκτυπωτικών μηχανών, για τις ανάγκες του ΥΨΗΔ, αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 6ΙΕΝ46ΜΤΛΠ-5ΚΥ, δυνάμει της αρχής της διαφάνειας.

Συνεπώς, βάσει των προαναφερθέντων, ο εξοπλισμός δεν «βγαίνει στο σφυρί»  ούτε η μονάδα «κλείνει», αλλά ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, του οποίου η συντήρηση ήταν ασύμφορη οικονομικά, αλλά και ανέφικτη λόγω έλλειψης εξαρτημάτων στην αγορά, εκποιείται με δημόσια δημοπρασία μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας Δ.Δ.Δ.Υ. (πρώην Ο.Δ.Δ.Υ.)  

Η  μονάδα μετεγκαθίσταται και εκσυγχρονίζεται παρέχοντας πρόσθετες και αναβαθμισμένες δυνατότητες ψηφιακών εκτυπώσεων μέσω της προμήθειας νέου και σύγχρονου τεχνολογικά εξοπλισμού, ο οποίος συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, αυξάνει την παραγωγικότητα της Μονάδας και σέβεται το περιβάλλον καθότι δεν παράγει περιβαλλοντικά απόβλητα.  
Στην προκριθείσα επιλογή καθοριστικής σημασίας παράγοντας αποτέλεσε το γεγονός ότι τα ετήσια οικονομικά οφέλη ξεπερνούν το ένα  εκατομμύριο ευρώ, ετησίως, από την εξάλειψη των υφισταμένων μισθωμάτων και λοιπών λειτουργικών εξόδων.   

Εν κατακλείδι, η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της νέα εκτυπωτικής Μονάδας έχει σχεδιαστεί μεθοδικά και συστηματικά, έχει στηριχτεί στην αμέριστη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας, το φιλότιμο και τη στήριξη  των υπαλλήλων της Μονάδας και του Συλλόγου εργαζομένων στη ΓΓΠΣΔΔ , τη συνεργασία και διαβούλευση με άλλους φορείς, διασφαλίζοντας βασικές αρχές που διέπουν τη δράση της δημόσιας διοίκησης , της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας,  της οικονομικότητας ως έκφανση της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της αειφόρου ανάπτυξης».