ΗΠΑ: Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις

0
3

Εκρηκτικά ανοδικά κινήθηκαν για ακόμη έναν μήνα οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των απόνερων της πανδημίας, σε ακόμη μία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί επίμονα υψηλός για μεγάλο μέρος του έτους.

Σε ετήσια βάση (δηλαδή εν συγκρίσει με τον Ιανουάριο του 2021), ο δείκτης PPI σημείωσε άνοδο 9,7%, ενώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή εν συγκρίσει με τον Δεκέμβριο του 2021, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 1%.

Τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, ο δείκτης είχε καταγράψει αύξηση 9,8%.

Οικονομικοί αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters προέβλεπαν αύξηση 9,1% σε ετήσια και 0,5% σε μηνιαία βάση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέγραψαν για τον Ιανουάριο την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση τα τελευταία 40 χρόνια (συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 1982).

Οι υψηλές τιμές των δεικτών του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει την αγορά να στοιχηματίζει πλέον σε αύξηση επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Εξαιρώντας τους κλάδους τροφίμων, ενέργειας και εμπορικών υπηρεσιών, που θεωρούνται υψηλής μεταβλητότητας, ο λεγόμενος "δομικός" δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σημείωσε αύξηση 6,9% σε ετήσια βάση και 0,9% σε μηνιαία τον Ιανουάριο. Τον Δεκέμβριο τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 7% και 0,4%.