Νέα ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street

0
3

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον τεχνολογικό τομέα να ανακάμπτει λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν η Alphabet, μητρική της Google, και η εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών AMD, προσφέροντας στήριξεις στον Nasdaq και τον S&P 500.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της ADP που έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε απρόσμενα τον Ιανουάριο πολύ περισσότερες  θέσεις εργασίας από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, λόγω του κύματος μολύνσεων που προκαλεί η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι χάθηκαν 301.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, όταν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν απώλειες 200.000. Η μέτρηση, η οποία έρχεται πριν από την έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τις θέσεις εργασίας που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, σηματοδοτεί την πρώτη πτώση των θέσεων εργασίας από τον Δεκέμβριο του 2020 και καταδεικνύει τον αντίκτυπο της πίεσης της παραλλαγής Όμικρον στην απασχόληση.

Παρά τα αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης, οι δείκτες κινούνται υψηλότερα, αντλώντας στήριξη κυρίως από την Alphabet, μετά τα ισχυρά μεγέθη τριμήνου που ανακοίνωσε, καθώς η στάθμιση της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού στον τεχνολογικό δείκτη διαμορφώνεται περίπου στο 4% και στο 2% στον S&P 500. Οριακά κέρδη καταγράφει ο Dow Jones.

Τα ισχυρά μεγέθη της Alphabet καλλιεργούν προσδοκίες στους επενδυτές και για τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει μετά το τέλος της συνεδρίασης η Meta Platforms, μητρική του Facebook.

Η επιφυλακτικότητα στην αγορά πάντως είναι έκδηλη για μια ακόμη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές από τη μία ανησυχούν για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη, ενώ από την άλλη την ψυχολογία βελτιώνει η υγιής προοπτική που απορρέουν τα εταιρικά κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 200 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής, το 80% έχει επιβεβαιώσει ή και ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να παρακολουθούν τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με φόντο την Ουκρανία. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ οι διπλωματικές συνομιλίες δεν έχουν ακόμη σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης αμφιταλαντεύεται μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, γράφοντας αυτήν την ώρα οριακή άνοδο 0,06% στις 35.425,27 μονάδες.

Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,53% και κινείται στις 4.570,63 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq με την αβάντα της Alphabet κινείται 0,78% υψηλότερα στις 14.458,30 μονάδες.