Νέα υψηλά επτά ετών για το πετρέλαιο στα 92 δολάρια το βαρέλι

0
3

Το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική πορεία του φτάνοντας σε νέο υψηλό επταετίας πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι και σχεδόν κάθε δείκτης δείχνει ότι το ράλι θα συνεχιστεί, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, γεγονός που υποδηλώνει την μειωμένη προσφορά.

Το diesel επίσης εκτοξεύεται λόγω ενός κύματος ψύχους που χτυπά τις ΗΠΑ και φέρνει αύξηση της ζήτησης. Τα αποθέματα σε βασικούς κόμβους αποθήκευσης μειώνονται και οι ζωτικής σημασίας δείκτες τιμών υποδηλώνουν ότι η στενότητα θα διατηρηθεί.

Οι traders θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι η ζήτηση υποτιμάται καθώς οι οικονομίες αναδύονται από την κρίση που τις βύθισε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η κατανάλωση θα επιστρέψει σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα, αν και τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ''δείχνουν'' κατανάλωση περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

Εν τω μεταξύ, οι διακοπές εφοδιασμού από τη Λιβύη έως τον Ισημερινό και τη Νιγηρία έχουν περιορίσει την παραγωγή του WTI.

Υπάρχει ακόμη ένα αυξανόμενο ρίσκο που προέρχεται από την συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να εισβάλει.

«Αυτή η αγορά είναι εξαιρετικά σφιχτή», δήλωσε ο Gary Ross, βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors LLC. "Έχουμε χαμηλά αποθέματα, σφιχτά ισοζύγια, μεγάλα περιθώρια κέρδους, γεωπολιτικό κίνδυνο. Πρόκειται για μια πολύ ανοδική αγορά".

Όλα αυτά έρχονται καθώς ο OPEC+ αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα που έχει δεσμευτεί κάθε μήνα. Τον Ιανουάριο, τα 13 μέλη του πρόσθεσαν μόλις 50.000 βαρέλια ημερησίως, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των εμπόρων ότι το αποθεματικό απόθεμα της αγοράς μειώνεται.

Το ράλι σημαίνει ότι η επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πιθανή. Εδώ και μήνες, οι αγορές options είναι γεμάτες με συναλλαγές συμβολαίων πάνω από αυτό το επίπεδο.

Υπάρχουν σχεδόν 112 εκατ. βαρέλια ισοδύναμα με call 100 δολαρίων για το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent για τους επόμενους 12 μήνες. Τα options που πωλούνται από τις τράπεζες στα 90 δολάρια είναι επίσης πιθανό να συμβάλλουν στην ανοδική κίνηση του πετρελαίου.

Την Παρασκευή, οι τιμές των συμβολαίων αυξήθηκαν και πάλι, σημειώνοντας αύξηση 1,8% στα 92,91 δολάρια στο Brent, ενώ το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,86% στα 92,13 δολάρια. Το τελευταίο σημειώνει άνοδο περίπου 6% αυτή την εβδομάδα.