Πτωτικά κινείται η Wall Street

0
3

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα πρακτικά της Federal Reserve από την τελευταία συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που θα δημοσιευθούν αργότερα σήμερα, αλλά και στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, καθώς παρά τις αναφορές περί αποκλιμάκωσης της έντασης, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επισημαίνουν ότι δεν έχουν δει σημάδια αποχώρησης των στρατευμάτων της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 200 μονάδες ή 0,58% και κινείται στις 34.786,92 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 "χάνει” 0,76% και διαμορφώνεται στις 4.436,95 μονάδες, ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός Nasdaq που διαπραγματεύεται 1,27% χαμηλότερα, στις 13.960,22 μονάδες.

Οι γεωπολιτικές πιέσεις επανήλθαν στην αμερικανική αγορά σήμερα, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα που οδήγησε τους βασικούς δείκτες να κλείσουν με κέρδη μετά από τρεις προηγηθείσες πτωτικές συνεδριάσεων, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ρωσία εν τέλει πείστηκε από τη διεθνή διπλωματία να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι αναφορές ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από τα ουκρανικά σύνορα και επιστρέφουν στις βάσεις τους, σε συνδυασμός με τα δημοσιεύματα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης, πυροδότησαν την Τρίτη ένα ράλι ανακούφισης στη Wall.

Ωστόσο, η επιφυλακτική χθεσινή αισιοδοξία φαίνεται να ξεθωριάζει σήμερα, μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους ότι "δεν έχουν δει απόσυρση” ρωσικών στρατευμάτων. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Συμμαχίας τόνισε ότι "αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυξάνουν τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερες δυνάμεις είναι καθ’ οδόν”.

Εν τω μεταξύ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, σε διάγγελμά του αργά εχθές το βράδυ προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ακόμη πιθανή και ότι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων που υποστηρίζει η Μόσχα δεν μπορούν να επαληθευτούν. Ο Μπάιντεν προέτρεψε επίσης τη Μόσχα "να επιλέξει τη διπλωματική οδό”.