Πώς θα επωφεληθείτε περισσότερο από το Εξοικονομώ 2021

0
3

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, προσφέροντας σημαντικές επιδοτήσεις σε μία σειρά παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στην κατοικία σας. Σημαντικό είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή κλάση του σπιτιού σας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες (προσφέροντας πάνω από 30% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας), ενώ οι υπολογισμοί αναφέρουν ότι αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση 38% περισσότερων κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του. Είναι, λοιπόν, μία καλή ευκαιρία να κάνετε στο σπίτι σας εκείνες τις εργασίες που τόσο καιρό επιθυμούσατε, ώστε να επενδύσετε στην ενεργειακή του αναβάθμιση χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι αλλαγές στο Εξοικονομώ 2021 σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα

Πριν κάνετε την αίτησή σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα που έτρεξαν τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα αφορούν την κατάργηση χρονικής προτεραιότητας και την αξιολόγηση των αιτήσεων, ενώ, πλέον, υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια αξιολόγησης. Υπάρχει, επίσης, ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Ως σημαντικότερο κριτήριο για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων έχει οριστεί πλέον η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 14%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%, ενώ για τα νοικοκυριά αυτά παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Αναλυτικά, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής είναι τα ακόλουθα:

  • Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%
  • Εισόδημα/μέλος οικογένειας 14%
  • Βαθμοημέρες θέρμανσης 7%
  • Ενεργειακή κλάση βάσει Α’ ΠΕΑ 5%
  • Παλαιότητα κατασκευής 3%
  • ΑΜΕΑ 7%
  • Μονογονεϊκή οικογένεια 7%
  • Πολύτεκνοι 7%.

Οι εργασίες που επιδοτούνται

Στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει δεκτή αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, αλλά και πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία). Οι παρεμβάσεις που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  • Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού)

Τι πρέπει να προσέξετε και πώς θα επωφεληθείτε περισσότερο

Στην αίτησή σας θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε όλα τα έγγραφα-σχέδια πολεοδομίας του ακινήτου και να προχωρήσετε άμεσα σε νομιμοποίηση όποιων αυθαιρεσιών υπάρχουν πριν την πραγματοποιήσετε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει πλαφόν στον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει: α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, β) Το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9 και, στη συνέχεια από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου), γ) τις 28.000€ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.

Η μοριοδότηση που ισχύει στο νέο πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 να παρέχει περισσότερα μόρια σε σχέση με νεότερες κατοικίες, ενώ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις τους. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε αίτηση η οποία αφορά κατοικία την οποία έχετε κάνει δωρεάν παραχώρηση ή τη νοικιάζετε, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημά σας.

Οι παρεμβάσεις που προσφέρουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά μία κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη, όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας. Για την επιλογή των παρεμβάσεων, είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή.

Επιπλέον εκπτώσεις από την τράπεζά σας

Είναι σαφές ότι το Εξοικονομώ 2021 αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή να ανακαινίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να έχετε μαζί σας συνεργάτες οι οποίοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν στα μυστικά του νέου προγράμματος, αλλά και να σας προσφέρουν επιπλέον οφέλη. Η συμμετέχει ενεργά στο νέο πρόγραμμα, παρέχοντας στους πελάτες της τα εξής προνόμια: 20 ευρώ στη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο πρόγραμμα €πιστροφή, καθώς και εκπτώσεις στα ασφάλιστρα για προγράμματα της Eurolife FFΗ (25% έκπτωση στα προγράμματα κατοικίας και περιεχομένου και 10% έκπτωση, στο πρόγραμμα ασφάλειας ζωής δανειολήπτη).

Επιπλέον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του EuroPhone Banking, μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με τις παρεχόμενες χρηματοδοτικές λύσεις, τη διαδικασία και τα χαρακτηριστικά δανείου στο πλαίσιο του Εξοικονομώ 2021 ή ακόμη και παλαιότερων προγραμμάτων. Τέλος, εάν ενδιαφέρεστε για συνεργαζόμενο ενεργειακό επιθεωρητή ή προμηθευτή/ανάδοχο έργου, προκειμένου να αναζητήσετε συμβουλές και βοήθεια για την αίτησή σας στο πρόγραμμα, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη που θα βρείτε στο eurobank.gr και ένας σύμβουλος της τράπεζας θα επικοινωνήσει μαζί σας στον αριθμό τηλεφώνου που έχετε δηλώσει ώστε να σας δώσει, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή δέσμευση, στοιχεία συνεργατών στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας.