Reuters: Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει ελάχιστα το ΑΕΠ στην ευρωζώνη

0
3

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε στη συνεδρίαση της Τράπεζας στο Παρίσι, ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,3%-0,4% φέτος, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Αυτό ήταν το "μεσαίο” σενάριο που παρουσίασε ο Lane στη συνεδρίαση του δ.σ. την Πέμπτη, ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Lane επίσης παρουσίασε ένα δυσμενές σενάριο όπου το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1% και ένα ήπιο σενάριο όπου τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν θα είχαν καμιά επίδραση στην ευρωζώνη, κάτι που πλέον θεωρείται απίθανο.

Μια πηγή περιέγραψε τις εκτιμήσεις ως "πολύ πρώιμες” και μια άλλη ότι προέρχονται κυρίως από τις τιμές των εμπορευμάτων.

Όλες οι πηγές ανέφεραν ότι ο Lane θα φέρει πιο προσεγμένες προβλέψεις στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, στην οποία η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει το μέλλον του προγράμματος στήριξης.

Ο Lane δεν παρουσίασε νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά δήλωσε στη συνάντηση ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των προβλέψεων για το 2022, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι εκτιμήσεις στο τέλος του ορίζοντα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι κάτω του στόχου για 2%.

Ο ορίζοντας προβλέψεων της ΕΚΤ εκτείνεται επί του παρόντος ως το 2024.