«Σφυρίζει» το τραίνο για την Αλβανία

0
3

Ξεκινούν οι μελέτες για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας και Αλβανίας, μήκους περίπου 130 χλμ., από την περιοχή Κρυσταλλοπηγής προς το Pogradec.

Το έργο διασυνοριακής συνεργασίας, που θα αναβαθμίσει τη διασύνδεση των δύο χωρών, μπαίνει σε ράγες με την υπογραφή της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, που θα οδηγήσουν στη βέλτιστη επενδυτική επιλογή για την ορθότερη υλοποίηση του έργου.

Το αντικείμενο της σύμβασης εντάσσεται στο έργο διασυνοριακής συνεργασίας CBRAILWAY, που στοχεύει στην ανάπτυξη κοινού στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου για τη σύνδεση της Ελλάδας και της Αλβανίας, μέσω νέας σιδηροδρομικής γραμμής δυτικά από την Κρυσταλλοπηγή/Ιεροπηγή προς το Pogradec και νοτιοανατολικά προς το Αεροδρόμιο Καστοριάς, συνολικού μήκους περίπου 130 χλμ. 

Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν  η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και ο ΟΣΕ Α.Ε., με τον καθένα από τους προαναφερθέντες εταίρους να έχει αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών και μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιοποιηθούν για την αλληλοτροφοδότηση των επιμέρους μελετών.

Διαβάστε επίσης: Νέο τοπίο στα σιδηροδρομικά έργα με τον διαχωρισμό ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση, ο ανάδοχος θα συνεργάζεται στενά με τους συμμετέχοντες εταίρους, προκειμένου να παρέχονται τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα που θα προκύψουν από τις μελέτες για την υλοποίηση της σύμβασης.
Το έργο

Αναλυτικά, ο ανάδοχος αναλαμβάνει να:

·      Πραγματοποιήσει τη χρηματοοικονομική και κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση των βασικών επενδυτικών επιλογών
·      Πραγματοποιήσει την Ανάλυση Κοινωνικών Επιπτώσεων
·       Επιλέξει τη βέλτιστη επενδυτική στρατηγική
·      Συντάξει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Τεχνικής Υλοποίησης
·      Καταρτίσει το Σχέδιο Διαχείρισης για την Σύνταξη του Στρατηγικού Επενδυτικού Σχεδίου

Για την εκτέλεση της σύμβασης αντλείται χρηματοδότηση κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 15% από εθνικούς πόρους (Π.Δ.Ε.) των χωρών που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA ‘Ελλάδα – Αλβανία’ 2014 – 2020».

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ελέγχων, εγκρίσεων και παραλαβής της σύμβασης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστος Βίνης δήλωσε σχετικά:

«Η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του τελευταίου σκέλους της διασύνδεσης της Ελλάδος τόσο με την Αλβανία όσο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο στον τομέα  των logistics και των μεταφορών».