Σταϊκούρας – Reuters: Έως τέλος Μαρτίου θα αποπληρωθούν τα τελευταία δάνεια του ΔΝΤ

0
4

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το τέλος Μαρτίου, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Reuters τη Δευτέρα.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, η οποία έλαβε περισσότερα από 260 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της, βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το 2018.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι, παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 και μετά, όπως έχει υποσχεθεί στους δανειστές της.