«Στάση αναμονής» επέλεξε η ΕΚΤ

0
3

«Δεν αλλάζει ρότα» στη νομισματική της πολιτική παρά τις πληθωριστικές πιέσεις παρέμεινε και σήμερα η ΕΚΤ. Θυμίζουμε πως χθες τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,1% τον Ιανουάριο, κόντρα στις εκτιμήσεις για υποχώρηση του στο 4,4%.

Το συμβούλιο διεμήνυσε, λοιπόν, πως είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα αυτό δεν μεταφράζεται σε αύξηση των επιτοκίων.

Το ανακοινωθέν αναφέρει πως «το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο».

Αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP επανέλαβε ότι θα σταματήσει, στα τέλη Μαρτίου.