Ένα υπερσύγχρονο τυπογραφείο, ιδιοκτησία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κλείνει και ο εξοπλισμός «βγαίνει στο σφυρί» κομμάτι-κομμάτι για παλιοσίδερα χωρίς λόγο και αιτία.
Πρόκειται για τυπογραφείο που ανήκε στο υπουργείο Οικονομικών και τώρα ανήκει στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που είναι όλα αυτά τα χρόνια κερδοφόρο με έναν εκτιμώμενο τζίρο εκτυπώσεων που αγγίζει και τα 27 εκατομμύρια ευρώ.
Η αξία των εκτυπωτικών εργασιών φθάνει σε αυτά τα ύψη γιατί εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εξάλλου από το εν λόγω τυπογραφείο έφθαναν στο σπίτι μας έως και πριν από μερικά χρόνια τα έντυπα της Εφορίας, που έπρεπε να συμπληρώσουμε για να υποβάλουμε την φορολογική μας δήλωση.
Και μπορεί αυτά τα έντυπα να καταργήθηκαν είναι χιλιάδες άλλα όμως που πρέπει να εκτυπώνονται κάθε χρόνο, φθηνά, γρήγορα και αξιόπιστα.
Η εκτυπωτική μονάδα που υπαγόταν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό του Υπουργείου, το Τμήμα Γ’ – Προγραμματισμού Εκτυπώσεων, Σχεδιασμού Εντύπων, Βιβλιοδεσίας και Εμφακέλωσης έχει εκτεταμένες αρμοδιότητες.
Διαθέτει εξοπλισμό, που η αξία κτήσης του προσεγγίζει ή/και υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ και έτσι αφενός κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα μεγέθους και εξοπλισμού στον τομέα των εκτυπώσεων στην χώρα μας και αφετέρου συναποτελεί μαζί με το Εθνικό Τυπογραφείο τη μεγαλύτερη αντίστοιχη μονάδα του Δημοσίου.
Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος να κλείσει και να εκποιηθεί ο εξοπλισμός αυτό ξαφνικά και χωρίς επαρκή, πολιτική τουλάχιστον, αιτιολόγηση; Οι απαντήσεις είναι ασαφείς, συγκεχυμένες και οπωσδήποτε μη ικανοποιητικές.
Αντίθετα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποψιάζονται και διατυπώνουν αιτιολογίες κάθε άλλο παρά κολακευτικές για την πολιτική ηγεσία.
Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι θέλουν να κλείσουν για να περάσει το εκτυπωτικό έργο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ότι θέλουν να διαθέσουν σε εξευτελιστικό τίμημα τα μηχανήματα για να εξαγχθούν από ιδιώτες ή να τοποθετηθούν σε ήδη υφιστάμενες εκτυπωτικές μονάδες. Αυτά και πολλά άλλα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαξιωτικές σκέψεις και ανησυχίες που θα πρέπει να διαψευστούν με έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες κι όχι με μια απλή και γενικόλογη ανακοίνωση.
Πέραν όλων αυτών από την άνοιξη του 2021 υπήρξε φυσική και οικονομική απαξίωση του εξοπλισμού, λόγω μη επαρκούς συντήρησης και αξιοποίησής του, και την ίδια στιγμή δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα εργασίες που μπορούσαν να εκτελεστούν από την υφιστάμενη μονάδα και το στελεχιακό δυναμικό της.
Και ποια θα είναι η τύχη του εξοπλισμού αυτού; Απλώς να πουληθεί σαν παλιοσίδερα μέσω του πρώην ΟΔΥΥ και όχι ως λειτουργικές μονάδες με την απαιτούμενη διαδικασία, που θα απέφερε πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Γιατί λοιπόν δεν ενεργοποιείται η προβλεπόμενη διαδικασία που ισχύει για τα έργα πληροφορικής ελέγχου και αδειοδότησης προς όλο το Δημόσιο με την οποία δίνεται άδεια για διενέργεια διαγωνισμού και προμήθειας ή απευθείας ανάθεση μόνο μετά από δήλωση του ερωτώμενου Υπουργείου περί αδυναμίας υλοποίησης και για την περίπτωση των εκτυπώσεων-εκδόσεων;
Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε και μετακίνηση προσωπικού από την λόγω μονάδα και μάλιστα ανθρώπων με σημαντική εξειδίκευση στο αντικείμενο αναφοράς. Έτσι από 140 εργαζόμενοι στο τυπογραφείο αυτό έχουν μείνει περίπου 65, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η απόφαση έχει ληφθεί και το τυπογραφείο κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι αντιδράσεις όμως είναι ήδη πολλές. Τόσο οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη μονάδα όσα και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών αλλά έλαβαν γενικόλογες απαντήσεις και καμία επί της ουσίας.
Πολύ περισσότερο δεν έχει σταματήσει η διαδικασία διάλυσης που έχει ξεκινήσει ώστε μέσα από δημόσιο και διαφανή διάλογο να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης.