Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο το Φεβρουάριο

0
3

Και τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου εστίασε στις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα κύματα της ακρίβειας. Όπως είπε στην τακτική ενημέρωση, «έχουν διατεθεί, κατά το τελευταίο 4μηνο του 2021,  1,35 δισ. ευρώ για  την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Τον Ιανουάριο μόνο διατέθηκαν  400 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και το Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση του ρεύματος για το Φεβρουάριο θα κινηθεί λίγο χαμηλότερα από τον Ιανουάριο, καθώς τον περασμένο μήνα είχαμε, έστω και μικρή, υποχώρηση της μέσης χονδρεμπορικής του ρεύματος.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα  227,30 €/MWh έναντι 235,38 €/MWh το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα η επιδότηση που θα χορηγηθεί να υπολογίζεται κατά 10 ευρώ/MWh χαμηλότερη.

Ειδικότερα, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου κλιμακωτά: για τις πρώτες 150KWh με 150 €/Mwh και για τις επόμενες 150 Kwh με 110 €/Mwh. Δηλαδή συνολικά για η επιδότηση θα ανέλθει στα 39 ευρώ/μήνα από 42 ευρώ/μήνα τον Ιανουάριο.

Παράλληλα θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα παραμείνει σε 65€/MWh.

Σημειώνεται ότι για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η κυβερνητική επιδότηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μείνει σταθερή στα 20€ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Τέλος για τους μη οικιακούς καταναλωτές αερίου η επιδότηση του Φεβρουαρίου θα είναι στα 20 €/Mwh αντί για 30€/MWh τον Ιανουάριο.