ΤτΕ: Μικρή αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων το Δεκέμβριο

0
3

Τον Δεκέμβριο του 2021 τα επιτόκια χορηγήσεων εμφάνισαν μικρή άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 3,76% από 3,73% τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στο 3,71%, απο 3,68% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 14,63%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 11,34%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε επίσης κατά 36 μονάδες βάσης στο 2,05%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,02%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,42%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης, το Δεκέμβριο του 2021, και διαμορφώθηκε στο 2,83% έναντι 2,56% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε επίσης στο 3,41% από 3,29% τον προηγούμενο μήνα.