Χάνει την δυναμική της η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

0
3

Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχασε κι άλλο από τη δυναμική της τον Ιανουάριο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών που κυριαρχεί στις χώρες-μέλη αντιμετώπισε υποτονική ζήτηση εξαιτίας αφενός των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Όμικρον, αφετέρου λόγω των ανατιμήσεων.

Αυτό αποτυπώνεται στον σύνθετο PMI της IHS Markit, που ανακοινώθηκε σήμερα, ο οποίος έπεσε στο 52,3 τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

«Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, με την ανάπτυξη να αποδυναμώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2021», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιβράδυνση συμπίπτει με τα μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, τα πιο αυστηρά από τον περασμένο Μάιο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον.

Αυτά τα μέτρα είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον αντίστοιχο PMI να πέφτει σε χαμηλό εννέα μηνών, στο 51,1 από το 53,1 τον Δεκέμβριο.

Η αύξηση της ζήτησης έχει σχεδόν εξανεμιστεί, και ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υπηρεσιών βυθίστηκε στο 51,3 από 52,5, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο και οριακά πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Οι καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις τους τελευταίους μήνες του 2021, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, καθώς οι επιχειρήσεις μετακύλησαν στη λιανική ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους των εισροών. Χαρακτηριστική της αύξησης του κόστους είναι η άνοδος του σύνθετου δείκτη τιμών παραγωγού στο 61,9 από 60,6. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος δείκτης μόνο μια φορά, τον Νοέμβριο του 2021, ήταν υψηλότερος από το 61,9 από το 2002 που καθιερώθηκε.

«Μια βασική ανησυχία είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να εντείνονται, με την άνοδο των τιμών της ενέργειας πιθανόν να αυξήσει περαιτέρω τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές τους επόμενους μήνες», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.