Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 3,00%

0
4

Με απώλειες 3,00% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα σοκ για τις αγορές μετοχών και πετρελαίου.

Το "σοκ του πολέμου" έχει θολώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για τις αγορές, τη στιγμή που ο πληθωρισμός κυριαρχούσε και οι κεντρικές τράπεζες σχεδίαζαν να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα τόνωσης και να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων.

Αν και είναι αδύνατο να οριστεί ο ακριβής χρόνος και το μέγεθος των γεωπολιτικών επιπτώσεων στις αγορές, τέτοια γεγονότα γενικά δεν εμπόδισαν τις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι διορθώσεις που οφείλονται σε γεωπολιτικά γεγονότα είναι συνήθως βραχύβιες, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ιστορία.

Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκαλεί εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται σε μία περίοδο όπου ο πληθωρισμός "έδειχνε τα δόντια του" με δρομολογημένες τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η απειλή ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία να είναι ορατή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιο επιφυλακτικών αναλυτών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 827,25 μονάδες, έναντι 955,93 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 3,00%, από τις αρχές του μήνα υποχωρεί 1,02%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 3,80%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,42% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει κέρδη 5,08%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 2,22% και από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 4,42%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 4,22%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 12,14%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 490,424 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,08 εκατ. ευρώ, από 86,315 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 2,481 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 68,0003 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του νέου έτους είναι αυξημένη κατά 1,906 δισ. ευρώ.