Υποχωρεί το ρούβλι, «κατρακυλούν» τα ρωσικά χρηματιστήρια

0
3

Το ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό άνω των τριών εβδομάδων τη Δευτέρα, "σβήνοντας" τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα σε μια συνεδρίαση με έντονες μεταβολές, ενώ "κατρακυλούν" και τα ρωσικά χρηματιστήρια, καθώς οι φόβοι της Δύσης για μια πιθανή εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία επισκιάζουν τις ελπίδες για μια διπλωματική λύση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου Τζο Μπάιντεν, αλλά ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι μια τηλεφωνική επικοινωνία ή μια συνάντηση θα μπορούσε να οριστεί ανά πάσα στιγμή, προσφέροντας μια πιθανή "διέξοδο" από την ουκρανική κρίση.

Ωστόσο, οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες – οι οποίοι επηρεάζονται έντονα από οποιαδήποτε είδηση σχετικά με την Ουκρανία "κατρακυλούν", καθώς η Βρετανία προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανή ενώ συνεχίζονται και οι αναφορές για σποραδικούς βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα από τη μεριά της συνεχίζει να αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε αυτό το κλίμα, το ρούβλι μέχρι πριν λίγο, υποχωρούσε κατά 1,5% έναντι δολαρίου, στα 78,45, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιανουαρίου, υποχωρώντας από τα 76,1450 που κινούνταν νωρίτερα σήμερα. Παράλληλα, χάνει 1,6% στα 88,96 έναντι του ευρώ.

Στο ταμπλό, ο δείκτης MOEX διολισθαίνει 5,95% ενώ ο δείκτης RTSI υποχωρεί 7,57%.

«Η εβδομάδα ξεκινάει και πάλι με μια αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό μέτωπο», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η BCS Global Markets, επισημαίνοντας την πιθανή συνάντηση κορυφής Πούτιν-Μπάιντεν και τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου. «Η ελπίδα πεθαίνει δύσκολα, αλλά ο κίνδυνος σύγκρουσης παραμένει», σημειώνει.

Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Μόσχας, τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν υποστεί πιέσεις από τους φόβους για μια στρατιωτική σύγκρουση που θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα νέες σαρωτικές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον έχει ετοιμάσει ένα αρχικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει την απαγόρευση στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεκπεραιώνουν συναλλαγές για μεγάλες ρωσικές τράπεζες, δήλωσαν στο Reuters τρία άτομα με γνώσεις του ζητήματος.

«Οι ρωσικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση εν μέσω όλο και πιο ανησυχητικών ειδήσεων από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Aton.