Ζ. Μπορέλ: Η ενεργειακή μετάβαση θα συνεχίσει να αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

0
2

Η ενεργειακή μετάβαση θα συνεχίσει να αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο μπλογκ του, προσθέτοντας ότι μετατοπίζεται η ισχύς από αυτούς που ελέγχουν τα ορυκτά καύσιμα σε αυτούς που αναπτύσσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει από χώρες που τώρα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις βοηθήσουμε να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα», σημειώνει ο κ. Μπορέλ.

Επισημαίνει ότι «η καθαρή μηδενική και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση του πλανήτη μας, αλλά θα έχει επίσης οφέλη στην εξωτερική πολιτική: ένας κόσμος που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια θα είναι ένας πιο σταθερός και καλύτερος κόσμος για όλους, αν και θα δημιουργήσει επίσης νέες εξαρτήσεις λόγω των υλικών που απαιτεί».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος συμπληρώνει ότι «σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα συνεχίσει να οικοδομεί μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση που θα είναι κοινωνικά δίκαιη και θα αντιμετωπίζει τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Αύριο, θα εργαστούμε μαζί (ΕΕ-ΗΠΑ) σε αυτή την ευρεία ατζέντα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους θέλουν να μας διχάσουν».

«Με τις υψηλές τιμές και τις προκλήσεις στον εφοδιασμό φυσικού αερίου που προκαλούνται από την κρίση με τη Ρωσία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις, ενώ τηρούμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας για τη μετάβαση στο μηδέν», τονίζει μία ημέρα πριν από τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον όπου το ενεργειακό είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν λόγω των παγκόσμιων ζητημάτων προσφοράς και ζήτησης. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι έξι έως δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο, επιβαρύνοντας πολύ τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του τρόπου με τον οποίο καθορίζονται αυτές οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».

Προσθέτει ότι « εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, τροφοδοτώντας υψηλότερο πληθωρισμό, αυτό θα επηρεάσει σοβαρά την ανάκαμψη μετά την πανδημία».

«Με τη σοβαρή κρίση που διανύουμε αυτή τη στιγμή με τη Ρωσία, έχει γίνει όχι μόνο ζήτημα τιμών, αλλά και ζήτημα ασφάλειας του εφοδιασμού. Η ενεργειακή πολιτική είναι πάντα μεγάλη στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας: πάνω από το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και το 60% των εσόδων της Ρωσίας από τις εισαγωγές προέρχεται από την ΕΕ», υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως αναφέρει, «η Ρωσία έχει ήδη στο παρελθόν χρησιμοποιήσει τις προμήθειες ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς. Τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η Ρωσία εκπλήρωσε αυστηρά τις συμβατικές της δεσμεύσεις, η ρωσική κρατική Gazprom αρνήθηκε να στείλει πρόσθετες προμήθειες για να ξαναγεμίσει τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, δημιουργώντας περαιτέρω νευρικότητα στην αγορά».

«Μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους, είμαστε αντίθετοι στη χρήση του ενεργειακού εφοδιασμού ως όπλο και γεωπολιτικό μοχλό», τονίζει.

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αναφέρει ότι είναι γνωστό το γεγονός ότι η πορεία αυτής της μετάβασης δεν είναι απλή, «αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα τρέχοντα γεγονότα να μας βγάλουν εκτός τροχιάς».

Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης, σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας ότι «εντείνουμε τη συνεργασία μας για να διασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μας είναι ασφαλείς τους επόμενους μήνες».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι εκτός από τις ΗΠΑ γίνονται συνομιλίες με τη Νορβηγία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία για την επέκταση προμηθειών LNG.