«Άφαντο» το ρωσικό σιτάρι από τις αγορές μετά τις κυρώσεις

0
4

Περισσότερο από 50%, σε σχέση με πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν μειωθεί οι αποστολές σιτηρών της χώρας λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η Δύση σε λιμάνια όσον αφορά στη διακίνηση ρωσικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε η ρωσική ένωση σιτηρών.

«Πριν από την τρέχουσα κατάσταση, οι ημερήσιες αποστολές σιτηρών από τη Ρωσία ανέρχονταν σε 100.000 τόνους. Τώρα ο όγκος είναι λιγότερος από 40.000 τόνους», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Αρκάντι Ζλοτσέφσκι, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Όχι μόνο έχει διακοπεί η ναυσιπλοΐα μέσω της Αζοφικής Θάλασσας, η οποία φιλοξενεί πολλά μεγάλα ρωσικά λιμάνια, αλλά και οι αποστολές σε διαδρομές μέσω θαλάσσιων οδών και ποταμών στη λεκάνη του Αζόφ, εξήγησε ο Ζλοτσέφσκι, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος επιτρέπεται η εκπλήρωση μόνο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 18% των διεθνών εξαγωγών. Μαζί με την Ουκρανία, η οποία έχει επίσης σταματήσει να μεταφέρει σιτηρά, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Η κρίση απειλεί να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο σε υψηλό όλων των εποχών.