Δεν εμφανίζονται αρνητικοί οι δυτικοί για πληρωμές ρωσικού αερίου σε… ρούβλια

0
3

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια για τις πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που ξεκινά την Πέμπτη.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες μπορεί να αξιολογήσουν εάν το αίτημα της Μόσχας θα απειλούσε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς σε άλλα νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.
Διστακτική η Ιταλία

Πάντως η Ιταλία προς το παρόν εμφανίζεται διστακτική στην υιοθέτηση του ρωσικού νομίσματος για πληρωμές αερίου προς τη Μόσχα.

«Η άποψή μου είναι ότι πληρώνουμε σε ευρώ γιατί η πληρωμή σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι κυρώσεις, επομένως πιστεύω ότι συνεχίζουμε να πληρώνουμε σε ευρώ», δήλωσε ο Φραντσέσκο Τζιαβάτζι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.