«Εφιάλτης» δίχως τέλος η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

0
3

Δεν έχει τέλος ο «ηλεκτρικός εφιάλτης» καθώς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σήμερα, Τρίτη, στην Ελλάδα η μεγαβατώρα κοστίζει 426,9 ευρώ, καταγράφοντας άλμα 52,5% συγκριτικά με ένα 24ωρο πριν!

Το μέλλον, μάλιστα, προμηνύεται ακόμα πιο ζοφερό καθώς η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι μετά το νέο ράλι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις από 18% έως 58% στην τελική τιμή λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα Μαρτίου.

Η εκτίμηση, δε, είναι ακόμα πιο «μαύρη» για τον Απρίλιο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν φαίνεται «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τα futures για την ελληνική αγορά ενέργειας στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δείχνουν τιμή χονδρικής 480 ευρώ για τον Απρίλιο έναντι 260 για τον Μάρτιο, αριθμός που σε ποσοστά στην τιμή της λιανικής μεταφράζεται σε αύξηση έως 83% σε σχέση με τον Μάρτιο και 114% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή αλλάζει το ενεργειακό μείγμα της χώρας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εξάρτηση από το κυρίαρχο φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές έχουν προ πολλού καταστεί απαγορευτικές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν «πάρει φωτιά», αλλά η συνολική διαφοροποίηση δεν μεταβάλλει την εικόνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μείγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 47%, από 55% κατά μέσο όρο, οι ανανεώσιμες πηγές συμβάλλουν στο 21% του παραγόμενου ρεύματος και τα υδροηλεκτρικά στο 3%.