Εντείνονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές μετά το αδιέξοδο στην Αττάλεια

0
4

Διευρύνουν τις απώλειες τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας και ενώ οι οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα σήμερα.

Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ΕΚΤ ήταν σε τροχιά να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αύξηση των επιτοκίων  προς το τέλος του έτους ή αρχές του 2023 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πλέον η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία που έχει ήδη οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές ράλι τις τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα και σε βασικά μέταλλα, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι ήδη διπλάσιος από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, φτάνοντας το 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Eurostat.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,25% στις 429,01 μονάδες μετά το χθεσινό του άλμα σε ποσοστό 4,7%.

Ο γερμανικός DAX χάνει 2,3% στις 13.525,93 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει βουτιά 2,2% στις 6.246,24 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,2% στις 7.107,23 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατρακυλά 3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 1,1%