Έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ η αμόλυβδη στο Ηράκλειο

0
4

Έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ η τιμή των καυσίμων και στην Κρήτη, αφού τα πρώτα δείγματα είχαν φανεί ήδη στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το κύμα ακρίβειας, που μαστίζει τα νοικοκυριά από το φθινόπωρο, επιδεινώθηκε δραματικά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με την Ελλάδα να έχει δεχθεί αλλεπάλληλες αυξήσεις τόσο στα καύσιμα όσο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο.

Στις φωτογραφίες του cretapost φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τιμή της απλής αμόλυβδης έχει περάσει πλέον το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ το λίτρο ενώ στο 1,80/λίτρο κινείται και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, με την τιμή τους να αυξάνεται πλέον καθημερινά. Μόλις λίγες ημέρες πριν η τιμή της αμόλυβδης μέσα στην πόλη ήταν στα 1,94 με 1,95 ευρώ το λίτρο.

Ο κ. Λυκούργος Σαμόλης, πρόεδρος των πρατηριούχων νομού Ηρακλείου επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας παράλληλα ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας υπάρχουν κλιμακωτές αυξήσεις και θα το βλέπουμε αυτό καθημερινά στα ταμπλό των πρατηρίων».

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι η τιμή για το φυσικό αέριο ήταν στα 200 ευρώ χθες, στα 80 ευρώ πριν 2 μήνες και στα 15 ευρώ πριν έναν χρόνο. Δηλαδή από πέρσι ανέβηκε κατά 185 ευρώ!

«Δυστυχώς, η παράνομη εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχει φέρει εκτός ελέγχου τις αγορές. Έχουμε ιστορικά υψηλά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και έχουμε και ιστορικά υψηλά στην ηλεκτρική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα – Οι λόγοι

Με αυτά τα δεδομένα στα κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, εντύπωση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτό ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha δηλώνοντας κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η συγκεκριμένη μείωση.

«Πάγιο αίτημα των πρατηριούχων είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ωστόσο, όπως μας έχει γίνει γνωστό από τα μνημόνια υπάρχουν οι δεσμεύσεις να μην πειραχτεί ο συγκεκριμένος φόρος. Όμως, η κυβέρνηση εξαιτίας του ότι έχει τεράστιο όφελος από το ΦΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ για ένα διάστημα μέχρι να λήξει αυτή η ιστορία», υπογράμμισε στο cretapost ο κ. Λυκούργος Σαμόλης, πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου.

«Η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει προ Ουκρανικού ζητήματος. Το θέμα είναι ότι ήρθε ο πόλεμος και κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο γιατί όπως είναι γνωστό, οι εξελίξεις καθορίζουν και τις τιμές. Αν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος προφανώς θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές, τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε. Γιατί δεν είναι μόνο ο πόλεμος που το κλιμακώνει αλλά και άλλοι παράμετροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.

Με αφορμή την τεράστια αύξηση των καυσίμων οι Ηρακλειώτες φαίνεται ότι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τις αγορές τους.

Πηγή: cretapost.gr