Eurostat: Νέο ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη – Στο 6,3% η Ελλάδα

0
2

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat ο πληθωρισμός ανήλθε σε 5,8% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα και περισσότερο από το 5,6% της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η εκτίμηση για τη Ελλάδα αναφέρει πληθωρισμό 6,3%.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η ενέργεια παρέμεινε ο κύριος μοχλός, με ανάλυση της Deutsche Bank να προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σπρώχνουν το ευρώ χαμηλότερα και προκαλούν «έναν φαύλο κύκλο πληθωριστικής σπείρας».

Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα  κατά 31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (2,5%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο).

Τα στοιχεία έρχονται μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής — ένα έργο που περιπλέκεται  ακόμα περισσότερο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.