Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «Αποτελεσματικές οι κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας»

0
3

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, έχουν αποδιοργανώσει το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν παραλύσει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την τρίωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Μπρουνό Λεμέρ υπογράμμισε την απόλυτη ενότητα και αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων στην απάντηση που έδωσαν στην επιθετικότητα της Ρωσίας, αλλά και στη στήριξη της Ουκρανίας. Η Ουκρανία, είπε, θα λάβει 1,2 δισεκ. ευρώ χρηματοοικονομική βοήθεια και η πρώτη δόση, 600 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 15 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να εγκριθεί πρόσθετη σημαντική οικονομική βοήθεια.

Όσον αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι εξετάζεται τόσο η αποτελεσματικότητά τους, όσο και ο οικονομικός τους αντίκτυπος. Ανέφερε, επίσης, ότι οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις κυρώσεις και να συμπεριλάβουν και τα κρυπτονομίσματα. «Θα αποτιμούμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή, την αποτελεσματικότητα και την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», είπε.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως στον αποκλεισμό σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα συναλλαγών (swift) και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην ΕΕ, καθώς επίσης και στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με μεγαλύτερο κίνδυνο τον πληθωρισμό που οδηγείται από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια. «Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συντονίσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών και των νοικοκυριών, όπως έκαναν και κατά την κρίση της πανδημίας του Covid19», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ. Σημείωσε ότι βρίσκονται υπό συζήτηση βραχυπρόθεσμες λύσεις για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις στην ΕΕ (κυρίως οι πιο ευάλωτες και οι πιο ενεργοβόρες) με επιδοτήσεις ή δάνεια.

Σχετικά με τη ρήτρα γενικής διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα το Μάιο και τον Ιούνιο και τόνισε ότι έχει αποφασιστεί ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί δεν είναι στη λίστα με τις ρωσικές τράπεζες που αποκλείονται από το Swift οι ρωσικές τράπεζες Sberbank και Gazprombank, οι οποίες συνδέονται με συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας, ο Μπρουνό Λεμέρ απάντησε με νόημα ότι «αυτή είναι μια πρώτη απόφαση».