Γερμανία: Περιορισμό των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας

0
3

Η Γερμανία θα μπορούσε έως τα μέσα του έτους να περιορίσει στο μισό τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «σε μεγάλο βαθμό» έως τα μέσα του 2024, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι «να είμαστε σχεδόν ανεξάρτητοι» από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η εξάρτηση από τον άνθρακα θα περιοριστεί εντός των προσεχών εβδομάδων από το 50% στο 25%. «Μέχρι το φθινόπωρο, θα είναι εφικτή η ανεξαρτησία από τον ρωσικό λιθάνθρακα», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «οι εταιρείες αφήνουν τις συμβάσεις με τους ρώσους προμηθευτές να λήξουν, δεν τις ανανεώνουν και αλλάζουν προμηθευτές με απίστευτο ρυθμό».

Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα έχει «σε μεγάλο βαθμό» απεξαρτηθεί και από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το μέσο του 2024 και επανέλαβε τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία, για την οποία το υπουργείο προετοιμάζει τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς. Οι εταιρίες RWE και Uniper βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τρία ειδικά πλοία, εξήγησε. «Εξετάζουμε πιθανές τοποθεσίες στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα, για χρήση ακόμη και ενόψει του επόμενου χειμώνα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Ο Χάμπεκ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να σταματήσει η Γερμανία τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και ενδεχόμενης διακοπής της παροχής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο χειμώνας κύλησε ομαλά, χωρίς ελλείψεις σε αγαθά, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν», είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.