Η G7 προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να μην παρεμποδίζονται οι εξαγωγές τροφίμων

0
2

Τα κράτη μέλη της G7 κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αποφύγει οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού των εξαγωγών τροφίμων, ώστε να μην επιδεινωθεί η τρέχουσα άνοδος των τιμών σε αυτή την αγορά που αποσταθεροποιήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τιμές δεν θα εκτοξευθούν περαιτέρω λόγω στρέβλωσης της αγοράς, εάν ορισμένες χώρες εμποδίσουν τις εξαγωγές», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για αυτόν τον κίνδυνο, στο τέλος μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της G7.

Αυτές οι επτά χώρες -Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς- έχουν δεσμευτεί «να αποφύγουν όλα τα μηνύματα και τα περιοριστικά μέτρα που θα περιόριζαν τις εξαγωγές και θα οδηγούσαν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών», σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν.

«Καλούμε όλες τις χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις αγορές των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων τους και να προφυλαχθούν από αδικαιολόγητους περιορισμούς στις εξαγωγές», πρόσθεσαν.

Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλά ρεκόρ, δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτές οι δύο χώρες είναι σημαντικοί εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων, ιδίως σιταριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη της G7 ανησυχούν για τους περιορισμούς στις χώρες εξαγωγής, οι οποίες θα έμπαιναν στον πειρασμό να διατηρήσουν την παραγωγή τους για τον εαυτό τους, προκαλώντας έτσι ελλείψεις και ακόμη και λιμούς σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

«Αν ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του σε αυτή την κατάσταση, θα επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών», δήλωσε ο Οζντεμίρ.

«Γι’ αυτό συμφωνήσαμε σήμερα (…) ότι δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ότι φιλοδοξούσαμε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών, πρόσθεσε.

Στην περίπτωση της Ευρώπης, ωστόσο, ο υπουργός καθησύχασε ότι «η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απειλούνται με ελλείψεις τροφίμων», είπε.