Η Lockheed Martin επενδύει 1 δισ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία

0
3

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σκοπεύει να επενδύσει η Lockheed Martin στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους. Από τη μεριά του, το βασίλειο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ως σημαντικός αγοραστής όπλων προκειμένου να διαφοροποιήσει την οικονομία του από την απόλυτη εξάρτηση του πετρελαίου.

Ο Ρέι Πιζέλι, αντιπρόεδρος διεθνών επιχειρήσεων της Lockheed, είπε ότι τα κεφάλαια θα στηρίξουν τις προσπάθειες της ρυθμιστικής αρχής της στρατιωτικής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας, GAMI, και της κρατικής αμυντικής εταιρείας, SAMI, για την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας.

«Θα διατεθούν κεφάλαια για τη διευκόλυνση πρωτοβουλιών παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης και MRO (συντήρηση, επισκευή και λειτουργία) σε ολόκληρο το βασίλειο, επενδύοντας και αναβαθμίζοντας τη βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε στο Reuters.

Σκοπεύοντας να διαθέσει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό της για στρατιωτικές δαπάνες το 2022, η Σαουδική Αραβία εστιάζει στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου μετασχηματισμού της οικονομίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ξεκίνησε από τον de facto κυβερνήτη και διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό ως Vision 2030.

Όμως και μια άλλη αμερικανική βιομηχανία όπλων, η Raytheon Technologies, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων τμημάτων των πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία.