Η Ρωσία κατέβαλε 102 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιού ευρωομολόγου – Απέφυγε και πάλι τον κίνδυνο της χρεοκοπίας

0
4

Τον κίνδυνο της χρεοκοπίας απέφυγε και σήμερα η Ρωσία, συνεχίζοντας να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της σε ξένο νόμισμα διαψεύδοντας τις… Κασσάνδρες.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως προχώρησε στην αποπληρωμή τοκομεριδίων ύψους 102 εκατ. δολαρίων για ευρωομόλογο που λήγει το 2035. Τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD) της χώρας, αν και δεν διευκρινίστηκε εάν η πληρωμή προς τους ξένους ομολογιούχους έχει διεκπεραιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο σε ανακοίνωση του δήλωσε πως κάλυψε «πλήρως» τις υποχρεώσεις της με βάση τους όρους του ομολόγου.

Θυμίζουμε πως μία μέρα πριν, το υπουργείο είχε ανακοινώσει επίσης πως προχωρά τις διαδικασίες για την αποπληρωμή τόκων για ένα χρέος σε ομόλογα ύψους 2 δισ. δολαρίων που θα πρέπει να διεκπεραιωθεί στις 4 Απριλίου.

Με τις κινήσεις αυτές η Ρωσία στέλνει το μήνυμα πως συνεχίζει να είναι σε θέση να καλύπτει τις υποχρεώσεις της και να αποφεύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, παρά το σφικτό κλοιό που έχουν δημιουργήσει γύρω της οι διεθνείς κυρώσεις. Όμως, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων προς το εξωτερικό θα γίνεται σταδιακά όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι περιορισμοί στους λογαριασμούς του NSD με τα διεθνή συστήματα εκκαθάρισης σημαίνουν πως η διεκπεραίωση θα είναι στην καλύτερη περίπτωση πολύ αργή και στη χειρότερη δεν θα προχωρά.

Τα πρακτικά αυτά προβλήματα έχουν διαπιστώσει σε εταιρικό επίπεδο και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να διεκπεραιώσουν επίσης τις δικές τους υποχρεώσεις προς τους ξένους πιστωτές και ομολογιούχους.