ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ εμπορικού ελλείμματος στα $89,7 δισ. με άλμα 9,4%

0
3

Στα 89,7 δισ. δολάρια εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου, αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων, με την πίεση του πληθωρισμού στις τιμές και τη μείωση των εξαγωγών εμβολίων εντείνουν περαιτέρω το χάσμα

Ειδικότερα, το έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο αυξήθηκε στα 89,7 δισ. δολάρια καταγράφοντας νέο ρεκόρ με άλμα 9,4% από το αναθεωρημένο μέγεθος των 81,9 δισ. του Δεκεμβρίου, που ήταν επίσης ιστορικό υψηλό.

Γενικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά το 2021 καθώς η χώρα έδειξε να ανακάμπτει ταχύτερα από άλλες από την πανδημία, κάτι που αύξησε τις εισαγωγές της ενώ οι εξαγωγές αμερικανικών αγαθών ακολουθούν πιο αργούς ρυθμούς.

Στο ίδιο κλίμα, οι εισαγωγές των ΗΠΑ τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 1,2% στα 314,1 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα, έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 300 δισ. σε τρεις διαδοχικούς μήνες.

Η αύξηση των εισαγωγών εντοπίζεται κυρίως στα αυτοκίνητα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το χαλκό, με σημαντικό μέρος της να οφείλεται στην ανοδική πορεία που ακολούθησαν οι τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές προϊόντων παραγωγής ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,7% στα 224,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σε μεγάλο βαθμό η  μείωση προήλθε από τη μείωση των φορτίων φαρμακευτικών φαρμάκων.