Ιταλία: «Μέχρι τα μέσα του έτους, περίπου το 50% του ρωσικού φυσικού αερίου, θα αντικατασταθεί από άλλες πηγές»

0
3

Ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης Ντράγκι στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αυξήσουμε των αριθμό χωρών από τις οποίες προμηθευόμαστε φυσικό αέριο, να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και να αυξηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας. Μέχρι τα μέσα του έτους, περίπου το 50% του φυσικού αερίου που εισάγουμε από τη Ρωσία, θα αντικατασταθεί από άλλες πηγές», δήλωσε ο Τσινγκολάνι.

Σε ό,τι αφορά την συγκράτηση των τιμών της ενέργειας, ο Τσινγκολάνι αναφέρθηκε στην δυνατότητα όλη η Ευρώπη να οργανωθεί ως ενιαίος αγοραστής φυσικού αερίου, πετυχαίνοντας μια και μοναδική τιμή. Κάτι που «θα βοηθούσε ιδιαίτερα τις χώρες μέλη της ΕΕ, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού», ολοκλήρωσε ο Ιταλός υπουργός.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ιταλία συμφώνησε αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία και το Κατάρ, ενώ η κυβέρνηση Ντράγκι στοχεύει, επίσης, σε ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής και στην επαναλειτουργία -αν χρειαστεί- ενεργειακών μονάδων που λειτουργούν με άνθρακα.

Έως τώρα, το 43% του φυσικού αερίου που η Ιταλία εισάγει κάθε χρόνο, προέρχεται από την Ρωσία.